Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Сачева ще търси Светия синод за социалния закон

ЕК обяви своята „Зелена сделка”

Цигани стреляха и хвърляха камъни по полицаи

София на косъм от трагедия като в Хитрино

Балканстрой с награда за Сграда на годината

Апартаментите за гости с данък до 250 лв. на стая Плащат налог като хотели с 1-2 звезди

Париж разкри реформата на пенсиите Синдикатите я отхвърлиха и обещаха стачките да продължат

Следователи дариха наградата си от ВСС на „Българската Коледа“

Катастрофа между 4 автомобила затруднява движението през прохода „Предела”

Президентът Радев за прокурора, който ще разследва главния прокурор: Въвежда се нова мощна фигура, а нея я няма в конституцията

Експертен кабинет: Добър за всички, спасителен за държавата

След неочакваната развръзка на последните президентски избори основните играчи опитаха да прикрият собствената си изненада с типични за тях ходове. Левицата си присвои максимална част от победата на твърде мажоритарния успех на Румен Радев. ГЕРБ обидено се скриха зад оставката на кабинета с видимата надежда за скорошен национален реванш. Зад всички тях групата на Слави Трифонов развява знамена в очакване на съмнителната панацея – тоталната „мажоритаризация“ на държавата.

Консултациите при президента се проточват. Голямо оглеждане и ослушване пада тези дни из софийските улици. От двата политически полюса заявиха, че ще върнат мандата, даден им за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Логично: стъпила на вълната от последните избори, Нинова ще иска да осребри максимално възхода си на един предсрочен парламентарен вот. Но разполага в това Народно събрание с недостатъчно депутати, които да я направят основен играч. От своя страна Борисов не може да надскочи оставката си. Отделно от това вотът срещу Цачева се оказа наказателен срещу него, а ново правителство на ГЕРБ без Борисов премиер е немислимо при тази структура и мислене на партията му. Избраният президент Радев, колкото и дипломатично да го изрази, също се вгледа в предсрочни избори напролет. Консултациите при Плевнелиев и раздаването на мандати за ново правителство при това мнозинство все повече заприличват на конституционен театър, а не на сериозно търсене на алтернатива до последния възможен момент. Има ли държавата смислен ход сега, който ще предотврати неизбежния хаос и губене на време утре?

Сред многото изказвания в часовете след втория тур на президентските избори малцина откроиха една позиция на съпредседателя на Патриотичния фронт, Валери Симеонов. Според него наказателният вот срещу Цецка Цачева е бил насочен лично срещу Бойко Борисов, което обаче по никакъв начин не променяло мнозинството в парламента. Напротив, според Симеонов кабинет в рамките на това Народно събрание е възможен, просто министър-председателят трябвало да е друг.

Колко „просто“ би било това упражнение могат да си представят и хора без дълъг опит в политиката. То е като да искаш Ватикана да управлява църквата, но „просто“ без папата. Макар да не е лесен, такъв ход е възможен. При това урежда в голяма степен (почти) всички основни участници на сцената. И максимално съхранява нормалността в държавата – нещо, което всички партии високо прокламират, но често слагат накрая на списъка си. Освен това, при всичките противоречиви черти на характера и управленския си стил, Борисов е показал, че може да играе по-стратегически, отколкото околните очакват. И моментът е именно такъв.

Никой няма полза от скорошно разклащане на държавата. Колкото и да дрънка с оръжие! ГЕРБ е получила удар, от който сигурно ще се съвземе, но има нужда от време. Освен това Борисов ще получи отсрочка от фронтовата линия, която да инвестира в подредба на собствената си къща. В нея нещата отдавна не текат гладко като закуска в девически пансион. Ще има и време да се прегрупира и да опита да получи национален реванш на следващите редовни избори. Най-малкото: ще даде на народа възможност да позабрави водевила около „майката на нацията“. А българинът забравя бързо и с естествено удоволствие.

Левицата още повече се нуждае от това време. Победата на Радев изкара задъхващата се БСП на повърхността, но това далеч не значи, че глътката въздух ще се превърне в спасителен сал, на който Нинова ще доплава успешно до дондуковите заливи. Тя тепърва има да се бори с партийните лобита и с възстановяване на цялостното доверие и имидж на партията си. Има да разговаря и с групата на Първанов за тънкостите на политическия семеен кодекс и евентуалния брак по сметка.

Въпреки безспорните му качества и излъчвано доверие, новоизбраният президент ще стори умно, ако си остави достатъчно време за комплектоване на екипа си и за навлизане в дебрите на политическия пъзел. Защото скоро ще разбере, че управлението на България не е подредено, прозрачно и отговорно като пилотирането на самолет.

Отлагането на националния сблъсък, какъвто безалтернативно ще бъдат едни предсрочни избори, ще осигури и санитарен времеви минимум на политици и експерти да обмислят в каква доза и пропорция мажоритарността ще е полезна или вредна за избирателната ни система. Лош атестат за зрялостта на политическата класа би било хаотично да се премахне едно безспорно остаряло статукво, а на негово място да се наложи една система на търговско парцелиране на мандатите.

Не на последно място успешният опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент ще е спасително и за националния бюджет, и за имиджа на България като европейска страна. Трусовете, които неминуемо ще съпътстват формалната работа на едно служебно правителство и планираните за пролетта догодина извънредни парламентарни избори, ще навредят пагубно на отслабената ни държава. Очертаващата се патова ситуация след въпросните избори, в която нито една от големите партии няма да има сила за съставяне на самостоятелен кабинет, ще ни вкара или в изборна спирала, или в нови, още по-безпринципни коалиции.

На България е нужен двегодишен отдих. След върнатите от ГЕРБ и БСП мандати въртележката на президента е логично да спре при патриотите. В последната година те показаха учудващо израстване като държавници и до сега разиграват картите си професионално, при това без да отстъпят от принципните си постановки. Успяха да се обединят на фона на ронливата партийна среда, умело уловиха конюнктурната нужда на хората от сигурност и някаква форма на горд изолационизъм, накрая постигнаха отличен резултат на последните избори. Макар някои от патриотичните им тези да се отричат от либералните среди у нас, Фронтът не е прецедент в Европа, а ясно кореспондира с подобни национални движения в Централна и Западна Европа.

Формирането на един експертен кабинет начело с Каракачанов и с мандата на патриотите, чиито министри да са достатъчно приемливи за ГЕРБ и БСП, наистина ще гарантира безболезнена приемственост на властта и опазване на стабилността. Освен това ще даде на всички партии глътка въздух, от която те се нуждаят, без да си признават. Идва време за едно логично, реалистично и спасително решение – като в европейска държава, каквато твърдим, че сме.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Патриотите показаха учудващо израстване като държавници и до сега разиграват картите си професионално.Формирането на един експертен кабинет начело с Каракачанов и с мандата на патриотите, чиито министри да са достатъчно приемливи за ГЕРБ и БСП, наистина ще гарантира безболезнена приемственост на властта и опазване на стабилността.
  МАЛЕ,МАЛЕ…Държавна сигурност вече официално във властта.

  1. Без Волен Свирката, известен вече като Янка Янева II, не може да има експертно правителство.

 2. Този филм сме го гледали и знаем от кое котило се пръкват експертите. По добре банкянска мутра два месеца отколкото експерти един или интелигенти за седмица.

 3. Много експерти, всички знаят какво трябва, а от година на година България ––––

 4. “Много експерти, всички знаят какво трябва, а от година на година България“ Значи толкоз са и “’експерти“..Експерт не може да доведе една държава, с приличен стандарт, икономика, сел.стоп. и пр до състояние на най-беднта държава в европа:( И защо трябва да бъдат “приемливи“за герб и бсп. те какво, да не са Българския Народ. Трябва да бъдат приемливи за Хората:)

 5. Имат още два години,а половината не са сигурни за местата си в новия.По Конституция няма консултации,а връчване на мандат за седмица на най-голямата,на втората и по избор на Президента на трета.Никой не му пречи на Борисов да вземе мандата и да направи отново кабинет.След лондонското огледало му трябваше месец за катарзис по неговите думи,сиреч трябва време,а е минала едва седмица.

 6. След кратък поглед на Конституцията се оказа,че не съм прав,има консултации,в което няма никаква логика,след като трябва да възложи мандат на най-голямата,тогава какво ще се консултира с парламентарните групи?Щеше да има логика,ако консултациите бяха след мандатите за първите две по големина групи,тъй като само третата е по негов избор.
  Тези,които са я приемали са били гениални,предвидили са ситуация като днешната.Нострадамус ряпа да яде!

 7. Ако някой разбира от кулинария, може ли да си представи ястие в което са замешани портокали, лук, люти чушки, пъпеши и репи.
  Горе-долу такава е и политическата картина. Ако в страната съществува двупартийна система нещата може би ще бъдат по-ясни. Сега се нароиха десетки парийки и всички с популистки имена и лозунги. Купуват се и се продават гласове. Всички против всички.
  Който и да получи властта, ще бъде зависим от другите. Ще се правят компромиси, закулисието ще стане ежедневие. И на края Алеко отново ще се окаже прав – „Всичките са маскари“.

  1. Значи Слави все пак е бил прав, да предложи мажоритарния вот! Именно при такъв вот, но не на престоящите, а на следващите парламентарни избори и ние ще имаме модел с три-четири партии и всичко ще е много по-предвидимо. Няма никакъв смисъл от 8-10 партии в парламента, които не могат да се разберат, а после страда народа!

   1. говориш кат тинейджър – но не заради оптимизъма, а заради наивната глупост… явно деменцията не прощава и се вдетиняваш…

    1. Никога не съм бил на по-различно мнение. Мажоритарен избор, кандидатите да са живяли последните 2 години в избирателния район, заместването на депутат да не става автоматично, а само след нови избори. На когото не му харесва, да предложи нов референдум!

    2. Апропо, при теб деменцията е свързана с късогледство. Или не виждаш постовете ми, в които те питам Мерцедес ли предпочиташ или Москвич, или забравяш да ми отговориш…. Наивно си мислиш, че останалите трева пасем и не виждаме политическия уклон в постовете ти, заслепени от псевдоинтелектуалните ти напъни!

     1. а руски танкове стряскат ли те насън нощес?

 8. Мазне стига с тея автомобили:)) А какво да правим ние, които предпочитаме, колелото, кънките, ските, ходенето пеша и градския/междуградски транспорти:)? Също не можем да минем и без самолетите:) Има по-важни неща от возилата..Некой колеги, добре че са малко, съвсем мязат на тинейджъри. Може и да са такива, тогаз им е простено:)

 9. Миленчо, баба, ти какъв доктор си и на какви години? Редиш ги едни благи, благи, но това „на България е нужен двегодишен отдих“ ме събуди, а това „един експертен кабинет начело с Каракачанов“ ме отврати. И в шегите е добре да има мярка, понеже някои са зловещи! Ако гласувалите за Радев искат той да бъде на поста си 5 години, да искат избори възможно най-скоро, защото правителство Беров 2, съчетано с отрезвяването какво сме избрали за президент, ще направят някои процеси с ефекта на водородна бомба!

 10. Искаме избори, незабавно, мажоритарно, Народо ще си каже думата и ще отсвири некадърниците. Искаме Велико народно събрание да наложи със закон референдума на Слави и да не се саморазпуска както иска Бойко.

 11. Братушките през 16-та сме ги били, като маче у довар. Даже техни бойни знамена пази Божо във Военноисторическия. Защо си мислиш, че сега ще е по-различно? Нищо не ме плаши! Който нож вади, от нож умира са казвали дедите ни.

 12. Експертното правителство е заблуда за наивници – видяхме кабинета Орешарски – нали ? Когато не е ясно кой стои зад него и носи отговорността си е пълна безотговорност. За това аз например смятам, че е добре България да е президентска република, вместо праламентарна, за да е ясно кого да попържаме!

 13. Ке дойде тъпак от Банкя, ке ви се е*е макята!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.