На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

Експертиза потвърди: На местния вот в Бозвелийско е използвано „изчезващо мастило“

Експертизи, поръчани от съда са потвърдили, че при изборите за кмет в село Бозвелийско в област Варна е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество. Това съобщиха от Административния съд в града след проведено заседание по делото, образувано по жалба на Живко Панев, по оспорване на Решение на Общинската избирателна комисия в Провадия за определяне на изборните резултати за кмет.

В хода на процеса съдът е назначил химическа и две съдебно-технически експертизи с цел установяване дали е използвано така нареченото невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет в село Бозвелийско. От Административния съд припомнят, че според заключението на първата експертиза е вероятно натискът върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие. Поради липсата на категоричност за употреба на т. нар. невидимо мастило върху недействителните бюлетини за кмет в село Бозвелийско при първата експертиза, съдът е назначил следващите експертизи – химическа и техническа, като е възложил извършването им на Научноизследователския институт по криминалистика – София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма.

Задачите към вещите лица са били да се констатира има ли наличие на следи от пишещо средство – по възможност да се определи химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на представените за анализ образци. Цел на изследването е било да се установи и по какъв начин са нанесени поставените върху бюлетините знаци и дали при нанасянето им е използвано обезцветяващо пишещо средство.

В днешното съдебно заседание вещите лица са потвърдили резултатите от направените от тях експертизи, като са посочили, че в анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на кметство село Бозвелийско е налице „категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“ и уточняват в експертизата си, че „подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като „химикалки с изчезващо мастило“.

Експертизите са направени чрез изследване с микроскоп и видеоспектрален компаратор, химическо проявяване, течна и газова хроматография с масселективен детектор на обявените за недействителни бюлетини от произведения избор за кмет на кметство село Бозвелийско. В резултат, от общ брой 177 недействителни бюлетини, вещите лица обявиха, че обработени с изчезващо мастило от недействителните бюлетините за жалбоподателя – Живко Панев са: секция 18 – 76 бюлетини, секция 19 – 69 бюлетини; за Дамян Дамянов – в две избирателни секции са доказани общо 18 бр. недействителни бюлетини, отбелязани с обезцветяващо мастило.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен срок.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.