Минимална заплата в Европа иска новият председател на ЕК Сред идеите й са промени за защита на околната среда, включително и данък върху CO2

Чайка отвлече чихуахуа от двора на собственичката му

50 000 потребители останаха без ток в Ню Йорк

Новият шеф на фонд „Земеделие“: Служителите ни са в стрес, само трима от директорите са на работа

Най-малко 32 души са загинали от удари на мълнии в Северна Индия за един ден

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Превозвач заплашва да остави Севлиево без междуградски транспорт Причината - липса на годишни винетки за автобусите

Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста

Защо Тръмп обича “взвода” на радикалните социалистки Да определиш дневния ред на обществената дискусия

Как човек сте, ако нямате селфи с морски пейзаж?

EK разработва пакет с помощи за Ирландия заради Брекзит

63-годишен англичанин се е удавил в морето в Бургас

САЩ ще изпратят астронавти на дългосрочна мисия на Луната

Маскирани нападнаха с пръчки участници в масов протест в Хонконг (ВИДЕО)

Румяна Бъчварова: Израел продължава да рекламира България като туристическа дестинация

Експерти: Аварията в Чернобил не може да се повтори у нас

Богомил Манчев

Авария, като тази в атомната централа в Чернобил, не може да се случи в АЕЦ „Козлодуй“, нито в бъдещата АЕЦ „Белене“. Това заявиха категорично председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев, главният секретар на организацията Станислав Георгиев и бившият директор на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Разликата е, че нашата централа, както и тази в Белене, имат реактори от типа ВВЕР, а не РБМК, каквито са тези в Чернобил. При нашите реактори за забавител се използва лека вода, която се пречиства лесно, за разлика от графита, използван в РБМК реакторите, обясни Станислав Георгиев. Другата разлика е в самата конструкция на двата реактора. Този в Чернобил е с канален тип конструкция и водата, която охлажда реактора, се изпарява и постъпва в турбината. Нашите реактори са корпусен тип конструкция и водата, която охлажда, е различна от тази, която се изпарява и постъпва в турбината.

При централата в Чернобил е липсвала цялостна защитна обвивка на сградата, докато в Козлодуй има такава, изградена от предварително напрегнат бетон и при авария тя може да предпази от разпространение на радиация в атмосферата. За АЕЦ „Белене“ е предвидено да има две такива обвивки, уточни Богомил Манчев.

Според експертите причина за аварията в Чернобил е човешка грешка. Правилата тогава са давали възможност диспечерът да оказва влияние върху действията на операторите, както и изключването на системите за безопасност по време на работа. При днешните условия никой не може да нарежда на оператора на блока, уточни Георгиев.

След нея аварията са въведени много строги изисквания, както за безопасност на централите, така и за подготовка на персонала, който работи в тях, уточни Сергей Цочев.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.