Експерти: Взривът в Хитрино е трудно обясним

Трагичният инцидент в село Хитрино е в резултат на обемна детонация – концентрация на газ или някакви частици. За мен това е необяснимо, защото е доста сложен процес – използва се при производството на авиобомби. Това обяви пред БТВ Найден Илиев, експерт по боеприпаси.

По думите му, за да се получи такъв мощен взрив – 4-5 пъти по-мощен от причинен от тротил, е нужно известно време да е изтичал газ преди това.

Необяснимо е нарушаването целостта на цистерните, довела до взрива в Хитрино, смята бившият ръководител по сигурността в НКЖИ Кирил Ангелов.

По думите му цистерните са направени да издържат до 100 тона удар и в други по-тежки ситуации не се е стигало до инциденти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Бившият ръководител по сигурността в НКЖИ К.Ангелов сутринта пред А.Хекимян обаче си каза направо, че е необяснимо нарушаването на целостта на цистерните, с други думи разкъсването на цистерната, довело до взрива в Хитрино. Тогава показаха кадър на газовата цистерна с доста широчък и може би дълъг 30 40 см “разкъсен” ( с нащърбени стени) отвор, през който газът е изтекъл. Тази снимка преди това не беше показана в нито една медия. Интересно защо нито една медия и днес не направи снимка на този отвор Ангелов сподели ,че при авария близо до жп гара Владо Тричков цистерни с взривоопасен газ са паднали от 50 м височина в р.Искър и нито една от тях не е имала разкъсване на двойните стени. Очевидно, как е станало това разкъсване на въпросната цистерна в Хитрино (засега) един Господ знае.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.