“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

Експерти: До 40 години светът може да остане без шоколад

Експерти прогнозират, че светът може да остане без шоколад в следващите 40 години, тъй като какаовите растения оцеляват все по-трудно в условията на затоплящия се климат.

Ценните дървета виреят в тесен климатичен пояс – само на около 20 градуса на север и на юг от Екватора – и се развиват при специфични условия като висока влажност и обилен дъжд.

Но повишаването на температурата с едва 2,1 градуса през следващите 30 години, причинено от глобалното затопляне, ще доведе до сериозни последствия за растенията, а оттам и за световната шоколадова индустрия, според доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, NOAA, пише Daily mail.

какао

Повишаването на температурите изстисква все повече вода от почвата и растенията, а според учените е малко вероятно валежите да се увеличат достатъчно, за да компенсират загубата. Това означава, че площите за производство на какао ще бъдат изтласкани на по-голяма надморска височина, в планински терени, които през последните 70 години са грижливо пазени за дивата природа.

Властите в държави като Кот д’Ивоар и Гана, които произвеждат повече от половината от какаото в света, ще бъдат изправени пред трудната дилема дали да поддържат доставките или да спасят умиращите екосистеми в своите страни.

Миналата година експерти предупредиха, че светът ще изпита “шоколадов дефицит” заради ръста на потреблението в развиващите се страни. Средностатистическият западняк консумира 286 шоколадови блокчета годишно. За производството на 286 шоколада са необходими 10 какаови дървета, от които се извличат какаовият прах и масло, ключови съставки в шоколада.

Въпреки увеличаващото се търсене, обемът на доставките е относително константен, в резултат на което световните резерви заплашително намаляват. В същото време земеделските методи на производство на суровината почти не са променени в продължение на стотици години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.