Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

47-годишен мъж е починал при челна катастрофа на пътя София-Варна, двама души са ранени

Търговец завъртя наркооранжерия в къща

Китай обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната

Турската армия започна нови удари срещу цели на кюрдски организации в Сирия

Макрон предполага, че Великобритания може да постигне специално търговско споразумение с ЕС след Брекзит

Зам.-министърът на отбраната: Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се сезира за авариралия самолет „Спартан“

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине след година-две

„Туитър“ блокира повече от 1000 акаунти по подозрение за руска пропаганда

Кола излетя на пътя край Банско, четирима ранени

Буря е повредила части от руски ракетен комплекс С-400, пътуващ за Китай

Тереза Мей: Втори референдум във Великобритания за Брекзит няма да има

Експерти: До 40 години светът може да остане без шоколад

Експерти прогнозират, че светът може да остане без шоколад в следващите 40 години, тъй като какаовите растения оцеляват все по-трудно в условията на затоплящия се климат.

Ценните дървета виреят в тесен климатичен пояс – само на около 20 градуса на север и на юг от Екватора – и се развиват при специфични условия като висока влажност и обилен дъжд.

Но повишаването на температурата с едва 2,1 градуса през следващите 30 години, причинено от глобалното затопляне, ще доведе до сериозни последствия за растенията, а оттам и за световната шоколадова индустрия, според доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, NOAA, пише Daily mail.

какао

Повишаването на температурите изстисква все повече вода от почвата и растенията, а според учените е малко вероятно валежите да се увеличат достатъчно, за да компенсират загубата. Това означава, че площите за производство на какао ще бъдат изтласкани на по-голяма надморска височина, в планински терени, които през последните 70 години са грижливо пазени за дивата природа.

Властите в държави като Кот д’Ивоар и Гана, които произвеждат повече от половината от какаото в света, ще бъдат изправени пред трудната дилема дали да поддържат доставките или да спасят умиращите екосистеми в своите страни.

Миналата година експерти предупредиха, че светът ще изпита „шоколадов дефицит“ заради ръста на потреблението в развиващите се страни. Средностатистическият западняк консумира 286 шоколадови блокчета годишно. За производството на 286 шоколада са необходими 10 какаови дървета, от които се извличат какаовият прах и масло, ключови съставки в шоколада.

Въпреки увеличаващото се търсене, обемът на доставките е относително константен, в резултат на което световните резерви заплашително намаляват. В същото време земеделските методи на производство на суровината почти не са променени в продължение на стотици години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.