Експерти засякоха отрова срещу диви животни в Централен Балкан

Отрова срещу диви животни е засечена от служители на Национален парк „Централен Балкан”, които вече са се натъкнали на няколко подобни необичайни находки. Първият случай е регистриран на 29 август 2017 г., когато при регулярен обход служители се натъкват на мъртва белка в местността Седльовец, която се намира на територията на Парков участък Калофер. На около 5 метра от мъртвата белка е открита и метална лъжица, пълна със съмнително вещество.

Животното и лъжицата са изпратени за изследване в регионалната лабораторията в Стара Загора към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“ в София. Резултатите доказват, че веществото по лъжицата е силна отрова (мощен инхибитор на холинестеразата). Изследването на мъртвото животно потвърждава, че смъртта му е настъпила вследствие на отравяне с препарат, съдържащ такива инхибитори. Вторият подобен случай пък е регистриран на 13 септември, когато при обход на охранителен участък „Параджика“ служителите от Национален парк „Централен Балкан” се натъкват на дървено сандъче със синкава смес и с неприятна миризма на инсектицид, поставено под сливово дърво. Според главния инспектор на парковия участък, съдържанието силно прилича на това открито по лъжицата, като е добавено и малиново сладко.

Това не са първите посегателства срещу обитателите на парка, като предишните бяха срещу дневни грабливи птици. През юни 2011г. бяха открити живи отровни примамки - гълъби с намазани с отрова глава и шия, вързани за стената на Аневското кале. Шест години по-късно отровата е срещу месоядните и всеядните обитатели на Национален парк „Централен Балкан”. Българското законодателство предвижда санкции в подобни случаи. Съгласно Закона за биологичното разнообразие при убиване на животни с отровни примамки е предвидена глоба.

Според Чл. 325б. от Наказателния кодекс, ал.1., при причинена противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначно животно, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 5000 лева. Всяка смърт на живо същество е загуба. Страшното в случая е, че не се знае колко и какви животни ще загинат от отровата, колко от тях ще станат храна за други месоядни и лешоядни и ще доведат и до тяхната гибел. Използването на отрови може да доведе до непоправими последици за живите обитатели. Затова от Паркова дирекция призовават за гражданска непримиримост към подобни посегателствата срещу дивата природа и призовават всеки, който открие мъртво животно, примамки за животни, подозрителни действия на лица и др. да ги информира незабавно на имейл адрес [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България