Експерти и учители отбелязаха Международния ден на биологичното разнообразие

„Биологично разнообразие и устойчив туризъм“ бе темата, която събра учители от детски градини и училища от Великотърновска област, представители на Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ – Габрово и РИОСВ – Велико Търново. Съвместната проява беше посветена на Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май.

„РИОСВ-Велико Търново продължава да търси, създава и разпространява материали, които са полезни за образованието и възпитанието на децата – бъдещи радетели за чиста околна среда в България”, каза в обръщението си към участниците Елена Стефанова – директор на екоинспекцията. Директорът на Парка Генчо Илиев подчерта, че Национален парк „Централен Балкан“ е добър избор за представяне на темата „Биологично разнообразие и устойчив туризъм“, тъй като е подходящ пример за запазена дива природа, привличаща хиляди посетители. Преди да открие официално гостуващата в информационния център изложба, той припомни, че колекцията „КарикаТУРИСТИ“ е създадена от Парковата дирекция с цел да фокусира вниманието върху отношението на днешния човек към природата.

Присъстващите с интерес научиха повече за биологичното разнообразие на защитената територия и създадените продукти в подкрепа на природозащитното образование. Генчо Илиев подари на учебните заведения образователни комплекти от помагалата „Разходка в дивата планина“ и „Оазис на дивия свят“.

22 май е обявен за Международен ден на биологичното разнообразие през декември 2000 г. от Генералната асамблея на Обединените нации. На този ден през 1992 г. по време на конференция в Найроби е приет текстът на Конвенцията за биологичното разнообразие.

Темата за 2017 г. „Биологично разнообразие и устойчив туризъм“ е избрана в подкрепа на дейностите на Световната организация по туризъм към ООН във връзка с Решение на Генералната Асамблея на ООН, с което тази година е обявена за „Международна година на устойчив туризъм за развитие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони