Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Експерти: Натура 2000 е сбъркана в България и ЕК знае това

Редица организации в Европейския съюз алармират, че в Натура 2000 има грешки и Брюксел признава публично този проблем – това заявиха пред БНТ Ваня Бижева, изпълнителен директор на Балкански център за устойчивост и екоинженеринг и проф. Симеон Ананиев, председател на клъстър „Зелен транспорт“ и преподавател във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Коментарът им беше по повод промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Натура 2000 една от най-амбициозните европейски инициативи за защитени видове и зони. Обвързана е с националното законодателство, две европейски директиви- за птиците и местообитанията. Тези директиви са транспонирани в националните законодателства и от тях произтичат анжажименти към ЕС“, обясни Бижева.

Проф. Ананиев каза, че в Европа е имало научен подход при очертаването на границите на Натура 2000 във всяка държава, докато у нас това е направено от неправителствени организации.

„Правила се е оценка на въздействието върху хората и какъв процент от екомрежата в дадената страна може да понесе бизнесът, социалното развитие, инфраструктурата. Ето ви едни интересни цифри – България има 34%в Натура 2000, някъде под нас е в Румъния. Дания е с най-нисък процент в Натура 2000 – 9 на сто. Там, където е най-висок стандартът (на живот – б.а.), средният процент е 10. Докато в новите страни членки са решили, че трябва да бъдат по-добри от европейците. В ЕС средните стойности на Натура 2000 са 15% , а в България е 34%”, разясни Ананиев. Той добави, че е поискал да се запознае с документацията, по която в България са обособени защитените зони.

„Няма оценка на въздействието. Може да се окаже сега, че там, където има големи защитени територии, има най-малко живот и миграция. Ние трябва да пазим природата, но в тези зони, например, има пътища, т.е. има и други европейски директиви, действащи там – в случая с пътищата е директивата за транспорта”, каза още професорът.

Според Ваня Бижева при картирането на Натура 2000 в България са допуснати много грешки, които ще бъдат поправени с промените в Закона за биологичното разнообразие. Тя добави, че корекциите срещат голяма подкрепа.

„Този законопроект дава възможност първичните данни от теренните проучвания,  установили наличието на определени защитени видове, да са в база данни за нуждите на обществеността и собствениците”, обясни Ваня Бижева.

Ананиев допълни, че в МОСВ няма почти никакви първични данни. Причината е, че неправителствените организации, които са ги събирали и са получили държавни или европейски пари за това, не ги дават на ведомството, защото в момента няма законово изискване за това.

„Сега целта е създаването на единен регистър с тези данни“, каза професорът.

Ваня Бижева коментира твърденията на „зелените“ неправителствени организации, че с изискването за даване на първични данни МОСВ нарушава авторското право.

„Законът е категоричен, че данните не са обект на авторско право. Ние сме единствената европейска страна, в която не с нашия научен потенциал се определяла Натура 2000, а чрез неправителствени организации. Сега НПО отказват да предадат тези първични данни с претенции за авторски права. Но това е едно голямо потъпкване на законодателството, защото всеки собственик има право на добра администрация. Когато политиката на държавата е навредила на някого, той има право да се запознае с документа, който му е потъпкал интереса”, каза Бижева.

Проф. Ананиев изрази съмнение, че „зелените“ организации, очертавали Натура 2000 в България, изобщо имат данни от работа на терен.

„Опасното с промените в ЗБР за тези хора и организации („зелените“ – б.а.) е, че всичко им е неточно. Например на един кметпо документи му бяха сложили езеро с животни, а той беше изненадан и показа, че няма такова езеро. Затова трябва да се знае, ако ги има данните, под каква форма са. А ако са с невярно съдържание, трябва да се носи наказателна отговорност. Затова приветствам цялостното решение да се направи регистър с първични данни, всичко да е ясно и прозрачно. Това пречи на определени среди, които до момента са получавали определено финансиране”, категоричн бе проф. Ананиев.

„С промените в ЗБР се поправя се още една грешка – въвеждането на забрани чрез заповедите за обявяване на зоните от Натура 2000. Това го няма никъде в еврозаконодателството. И нашата страна след препоръки на ЕК сега иска да коригира това законодателство”, добави Ваня Бижева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ми хванете министъра давал безконтролно пари…
    Отделно, вместо да се рИве как за унищожим природата заради чужди интереси (има нобелови награди за това), да го видим като възможност за нова и уникална икономика.

  2. В ЕС средните стойности на Натура 2000 са 15%, а в България е 34%. Тоест при нас е двойно повече и това е благодарение на Зелените организацийки. Където Зелените са се намесили, винаги са се изложили. Изключително некомпетентни хора!!!!

  3. ами като е сбъркана да се оправи, кое не разбират уж разбирачите?! щото така само вреди се нанасят и се пречи на икономиката като си караме по стари правила

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.