Путин получава 76,67% от гласовете

И днес ще вали

На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Експерти: На пазара има около 3000 вида наркотични вещества, 99% от тях са смъртоносни

Снимка: Архив

На пазара има около 3000 вида наркотични вещества, а 99% от тях са смъртоносни, предупреждават експерти, предаде БНТ. От Агенция “Митници” са задържали три пъти повече наркотични вещества през 2016 г. спрямо предходната година. На този фон изследвания показват, че България е на второ място в Европа по ранна употреба. Полицаи отчитат и друга тревожна тенденция – тийнейджъри продават дрога в училищата.

В капана на синтетичните наркотици попадат все повече млади хора. Причината – те са евтини и леснодостъпни. Обикновено се започва с марихуана, след това идват и амфетамините. “Аз мислех, че съм свръхчовек. Нямах нужда да спя, да ям. Всичко беше розово и чудесно. Но всичко това е измамно. В един момент става по-основно дори от храната и всичко останало. Не можех да си легна вечер, ако не съм употребил нещо”.

Желяз Турлаков, психотерапевт и основател на общност “Ново начало”: Не можем да кажем коя употреба прави зависим човека. Може да се случи от първия път. Може да се случи от петия. Но уврежданията са много тежки.

Зад анонимността на момче стои 10-годишна битка със зависимостта. Започва като тийнеджър. Днес е на 30. “Всички неща, които съм постигал, те са се срутвали като кула построена във въздуха. Бях женен. Два пъти записвам образование. Всичко се срутва”.

Преди една година решава да започне лечение. “Миналата година, когато посрещнах Нова година абсолютно сам в един апартамент без ток и течаща вода само с няколко пакетчета от нещото, което ми даваше емоции. Разбрах, че съм стигнал някакво ново измерение на дъното”.

Желяз Турлаков е основател на общността “Ново начало” и от години работи със зависими. Редовно провежда срещи с ученици от цялата страна. Над 60% от младежите признават, че са пробвали различни наркотици сред тях и така наречената дизайнерска дрога.

“Профилът на зависимите се е променил драстично през последните три, четири години се е променил драстично. При нас идват вече хора на 17, 19 години с изразен вече проблем. Няма медикаментозно лечение. Може да се тушират някои от симптомите. Единственото, за което има информация, че работи, е общностният тип програми”, коментира Турлаков.

Зависимостта от амфетамина и неговите производни, под формата на дизайнерска дрога, е в пъти по-силна от хероиновата. За много от веществата, които използват химиците, няма изследвания как влияят върху здравето на хората. От СДВР са засекли миналата година 180 вида нови наркотични вещества.

Петьо Петков, сектор наркотици СДВР: Една голяма част от тези наркотици не са пробвани от хора. Консуматорите, които употребяват този вид наркотици, стават едва ли не тестерите на този вид наркотици. Гамата им е много голяма.

“Това не е само здравен проблем или криминален. Той е социален и трябва всичките институции и най-вече следващата власт, която ще дойде да вземе някакви мерки”, споделя Желяз Турлаков.

Новите синтетични наркотици най-често пристигат укрити в карго и пощенски пратки. Пратките идват от Африка, Азия и Латинска Америка. Трафикът се организира по интернет. Основен производител е Китай. Химиците там са създали между 600 и 700 нови синтетични вещества, които се пласират основно в Европа, САЩ, Австралия и Канада. През последните 5 години се правят сериозни опити те да се установят трайно на българския пазар.

Стефан Бакалов, ръководител на отдел “Борба с наркотрафика” – аерогара “София”: За нас е много по-важно да се опитаме да убедим 100 деца в опасностите от употребата на наркотици, отколкото да заловим 100 тона. Да, има деца на тийнеджърска възраст, които продават наркотици в училища, което е доста тревожна тенденция.

Общото количество наркотични вещества и прекурсори, задържани от Агенция “Митници” през 2016 г. възлиза на почти 4 тона. Три пъти повече в сравнение с предходната година. Годишно на летище “София” се засичат около 30 различни вещества. Дилърите използват камуфлажа на химичните формули, които постоянно се променят, заобикаляйки забранителните списъци.

“В момента, в който се открие едно наркотично вещество и се докладва в комисията, в рамките на 30-40 дни успяваме да го забраним”, казва Стефан Бакалов.

По данни на Световната здравна организация около 300 000 души в България употребяват психоактивни вещества. Около 160 000 от тях употребяват синтетична дрога и нейните производни. Според експерти обаче в действителност цифрата е много по-голяма.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.