Експерти поискаха досието на тунел "Ечемишка" да стане публично

Досието за безопасността на тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" да стане публично, поискаха експерти на пресконференция.

Преди да стане ясно кой точно е виновен за инцидента в тунела, трябва да се отговори на няколко въпроса, смята председателят на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност" Димитър Ганев.

Той попита има ли определен служител по безопасността на тунели и кой е той, има ли доклади на този служител, какво пише в тях, има ли назначено специализирано звено за инспекция на тунела, какви проверки е правило то, има ли негови доклади.

Той поиска да бъде оповестен и договора с фирмата за поддържане на тунела - "Автомагистрали" ЕАД. Ганев уточни, че тунелите по републиканските пътища се управляват от съответните областни управления на Агенция "Пътна инфраструктура".

Преглеждайки пирамидата на отговорностите, нещата тръгват от министъра на регионалното развитие и благоустройството, не от сегашния, а от предишния, заяви Ганев. Според него ръководството на АПИ не може да взима решения без знанието и на министъра.

Инж. Йонко Иванов, председател на УС на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, изрази съмнение, че има изготвено досие за безопасността на тунела.

Според експертите трябва да има видео наблюдение в тунелите. Те смятат, че е необходим и изцяло нов Закон за движение по пътищата. Експертите призоваха политиците да се изготви и национален план за пътна безопасност. Димитър Ганев заяви, че държавата е абдикирала от политиката по безопасност на пътя и всичко е стоварено на главата на шофьорите - увеличават се таксите, увеличават се и глобите. / БНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България