Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

Експерти по киберсигурност: Производители на електроника оставят вратички в софтуера, които ЦРУ използва

С напредъка на технологиите, днес вече е възможно да бъдем подслушвани дори и от техниката, която ползваме в домакинството – от телевизори и дори перални, които са със софтуер и спадат към категорията смарт. Tова алармираха по Bulgaria ON AIR експертите по информационна сигурност Борис Гончаров и Ростислав Петров по повод последните данни на WikiLeaks за глобална хакерска операция на ЦРУ под кодовото наименование „Нулева година“.

„Това, което прави впечатление е, че се говори за Zero-day ефекта, което означава, че това е някаква уязвимост, за която самият производител и самите потребители не подозират, че съществува“, коментира Борис Гончаров.

Ростислав Петров подкрепи казаното, като посочи, че самите компании, производители на потребителски софтуер, си оставят вратички под формата на код за поддръжка, с които могат да пробият защитеността на данните на ползвателите. Обикновено самите потребители се съгласяват на това, като приемат условията за ползване при инсталация на дадения продукт.

„Има директиви в американското законодателство, които казват, че когато подобни служби намерят уязвимост в някакви продукти от този вид, те би трябвало по-скоро да вървят към това те да бъдат отстранени, защото това означава, че службите са знаели, че има уязвимости във водещи продукти и услуги и са се възползвали от тях за собствените си цели, а не са направили необходимото да бъдат запушени тези дупки. Това означава, че много хора са били изложени на риск не само от службите, но и от хакери от други държави. Това е смущаващото и това е проблематичното“, добави той.

В България има малка информираност за рисковете, които крие интернет и българските потребители дори често се отнасят безотговорно към опасността, посочиха още експертите.

Те съветват потребителите да обръщат по-сериозно внимание и да се информират относно механизмите за сигурност в киберпространството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.