Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Честваме Антоновден

Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия

Тереза Мей се среща с противниците си след победа във вота на недоверие

Двама души са арестувани след продължителна гонка между полицаи и автомобил

Правителството на Ципрас оцеля със 151 вота

Нормативното убийство на зимния туризъм

На 17 януари 2019 да почерпят

Президентът на Руската федерация Владимир Путин пред сръбските вестници „Политика“ и „Вечерне новости“: ЕС трябва да даде гаранции за “Турски поток” Дестабилизиращ фактор на Балканите е политиката на САЩ и някои западни страни

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Експерти по национална сигурност: Хората в България не са подготвени за извънредни кризисни ситуации

Снимка: Архив

Според експертите по национална сигурност генерал Кирчо Киров и Николай Радулов хората в България не са подготвени за извънредни кризисни ситуации. И двамата са на мнение, че трябва системно да бъдем подготвяни за такива моменти.

Според тях, службите по сигурността в Русия са изключително добре подготвени. В България от друга страна не действаме систематично по отношение на заплахите от терористични атаки.

„Терористичната дейност в Европа е непрекъсната. Ако трябва да бъдем честни в Русия всяка седмица се извършват атентати, но не точно в големите градове. След атентата в Домодедово, руските специални служби много се стегнаха, при което ФСБ всеки месец прави изявления за нови заловени групи. Нивото на напрежение е едно и също. Това не е нова вълна на тероризъм. Не трябва да се успокояваме, че тук не се случва нищо. В момента в държави, където нивото на сигурност е по-възможно да стане нещо такова, защото ние за терористите от ислямска държава сме същата тази Европа, коментира Николай Радулов, бивш секретар на МВР, експерт по национална сигурност.

Според Генерал Кирчо Киров, експерт по сигурността, бивш шеф на Националната разузнавателна служба „Русия е една от най-застрашените от тероризъм държави. В този случай имаме на лице няколко неща. Това е терористичен акт безспорно. Планиран акт, планирана поредица от актове с политическа окраска. Извършен е в Санкт Петербург, родния град на Путин, който се намира там в момента. Тези неща ще продължат да се развиват и да са добре планирани, защото от бойните полета на Ирак и Сирия, на близкия изток, към Европа идват хора, които са истински професионалисти в тези неща, в подготовка, взривове, различни варианти за терористична дейност. Не трябва да се успокояваме от това, че в момента България е леко заобиколена. Ние сме определени като мека цел, с недостатъчно стабилен контролен режим и пропусклива система за сигурност. Това са неща, които трябва да ни държат в напрежение.“

„Нашето общество не е подготвено за такива кризисни ситуации. Проблем е , че ние се опитваме и подхождаме към тези въпроси кампанийно. Тоест, ето в момента има случай в Петербург и ние започваме да говорим за проблемите у нас. Атентатите в Париж, Белгия, и ние вземайки тези поводи говорим и за нас. Но не провеждаме систематична подготовка на населението. Ние сме нация, която скача от проблем на проблем, от въпрос на въпрос. Но не работим систематично по таз проблематика, каза още генерал Киров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.