Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Верижна катастрофа на „Цариградско шосе“

Какво заплашили служителите на “Топлофикация” в случай на неповишаване на заплатите им?

Американските власти задържаха шестима граждани на Саудитска Арабия за стрелбата във Флорида

Вижте какво ще е времето днес

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Засилени мерки за сигурност преди 8 декември

Прощална премия от Боби Михайлов

Осем извода за икономическата политика България получи по-висок кредитен рейтинг

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 7 декември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 07.12.2019

Експерти представиха морските професии пред ученици и студенти Най-голям дефицит на кадри има в кораборемонта

Възможностите за реализация в корабоплаването, круизния туризъм, логистиката, агентирането, корабостроенето, кораборемонтът и морските науки представиха експерти от 12 компании пред стотици варненски ученици и студенти на третото издание на „Ден на сините кариери“.

Форумът организираха Морски клъстер България и Българската морска камара в партньорство с ВВМУ „Н. Вапцаров“, Техническия университет, Колежа по туризъм и Института по океанология при БАН. За студентите имаше и трудова борса с участие на менингови фирми. „Делът на синята икономика у нас е 3,4% от БВП, а бъдещето й е в иновациите. Те ще са приоритет на ЕС за следващия програмен период. От 2020 г. влизат в сила международни регулации за поетапно намаляване на въглеродните емисии от корабите с 50% и за опазване на чистотата на морската вода. Всичко това изисква обезпечаване с добре квалифицирани кадри“, заяви председателят на Морски клъстър България Илзе Атанасова. Според нея у нас най-голям е дефицитът на специалисти в кораборемонта, а най-малък е той в корабоплаването.

Българите намират добра реализация не само в търговския флот, но и на круизни кораби, където успешна кариера градят и много жени. Предизвикателство към подготовката на морските офицери в бъдеще ще са т.нар. автономни кораби, които ще се управляват от брега, стана ясно на форума. Първият произведен в Далечния Изток прототип без екипаж на борда ще бъде пуснат на вода след около година, научиха младежите. Заради големия интерес предстои „Ден на сините кариери“ да се проведе дебютно и в Бургас и Русе.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.