Експертът Георги Пеев: Самолетът "Боинг 737 Макс", кацнал аварийно в София, може да излети без пътници

Кадър от БТВ

Тежки времена настана за самолетите "Боинг 737 Макс", след катастрофите в Етиопия и Индонезия.

Генералният директор на „Ръководство въздушно движение“ Георги Пеев обясни пред БТВ, че в авиацията има едно златно правило – винаги когато има някакво съмнение, че безопасността може да бъде компрометирана, институциите се задействат и налагат съответните забрани.

Полетите на "Боинг 737 Макс" в Европа са спрени, а забрана има и за извършване на полети от САЩ до Русия. Георги Пеев отказа да коментира каква може да е причината за катастрофите и отбеляза, че предпочита да изчака финалните заключения.

Пеев отбеляза, че няма пълна забрана за летене на тези самолети, те могат да летят, но без пътници.

Авиацията е безопасна, защото е консервативна. Бъдете спокойни и летете, въздушният транспорт е най-безопасният, каза още Георги Пеев.

„Без сериозни техники няма как да се справим с това интензивно движение в момента. Аз съм от тези, които с лека носталгия следи това, което се случва”, каза още той.

Миналата седмица самолет "Боинг 737 Макс 8" кацна снощи извънредно на Летище София. Той е летял по маршрут Хургада - Амстердам, но е приземен спешно, заради забраната за полети с този модел машини в небето над Европа.

„Самолетът, който излетя, трябваше да кацне в Холандия. Решението да кацне в София беше, защото му оставаше толкова гориво, че София беше най-безопасното място. Самолетът все още е на Летище София. Пълна забрана няма за полети с такъв самолет, той може да излети от София без пътници”, обясни Пеев.

Коментари

Задължително поле