Нови горски пожари обхванаха различни части на Гърция

Космическият апарат „Чандраян-2” изпрати снимка на Луната (СНИМКИ)

Фотошоп издънки пълнят Instagram Български звезди прекалиха с ретуш на свои снимки това лято

Премиерът Борисов: Потвърденият кредитен рейтинг на България е поредната висока оценка за реформите у нас

Момче подкара колата на майка си в Германия, летя със 180 км/час

Туск: ЕС е готов да помогне финансово на Бразилия за гасенето на пожарите

Юрген Клоп – един голям треньор, който не мисли за пари Мениджърът на Ливърпул вече е в залата на славата на клуба

Мъж наръга жена си с нож след скандал

Голям пожар в близост до автокъщи във Варна Осем коли на пожарната се борят за овладяване на пламъците

Тръмп заплаши с високи мита френското вино

Премиерът Борисов: Правителството изпълни своя ангажимент и осигури 82,510 млн. лв. на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Разстрелът на Георги Илиев – много версии, но недоказани 14 години от покушението срещу боса на ВИС

Ирен Онтева и Галена Димова отново на подиума На Grand glamour show в Свети Влас

„Паразит”: Трилър триумф за корейското кино Понг Джун Хо с още един хит

Експертът по антитероризъм полк. Славчо Велков: Политиците се заиграха с най-големите ни страхове

– Как можете да опишете сагата около бежанския център в Харманли – бунт, потушаване, разселване?

– Бунтовете са нещо съвсем обичайно на подобни места в други държави. Спомнете си какво се случваше в Италия, Гърция, в „Джунглата“ край Кале във Франция. Само че тук сме свидетели на сравнително добре организиран и подготвен бунт. Дори фактът, че се появиха не малко количество стари автомобилни гуми, които при горене са почти оръжие – те горят като напалм. Бяхме свидетели на тенденционно и провокативно нарушаване на българските закони. Дори самото сваляне и изгаряне на българския факт е достатъчно заявление на организаторите – тук не е България.

– Смятате ли наистина, че изгарянето на знамето е умишлено?

– Не само смятам, аз имам информация, че това е умишлено сторено. Ако разделим мигрантите на две – такива, които са бежанци от войната в Сирия и Ирак, и такива, които идват по някаква причина от Афганистан към Европа, то тези от Азия са абсолютно наясно, че нямат никакъв шанс да бъдат удовлетворени молбите им за получаване на бежански статут, тъй като те не могат да бъдат третирани като политически мигранти. Тяхната единствена цел е на всяка цена да се придвижат към Европа.

– Адекватни ли бяха действията на полицията, полковник Велков?

– Реакцията на онези, които са отговорни за ситуацията – органите на реда, беше адекватна, защото на подобно насилие се отвръща с приложима сила съгласно действащото законодателство и със средства, които са адекватни на ситуацията – водно оръдие, палки, щитове, гумени патрони.

Шефката на агенцията за бежанците – комисар Петя Първанова, прояви мъжество в конкретния случай и отиде включително и на преговори, като излезе между органите на реда и мигрантите. Трябва да се знае, че реакцията на полицията беше от сборни формирования на МВР – полиция, жандармерия, районни управления, които не са обучавани специално, не са стиковани, не са правили учения заедно за борба с масовите безредици. Затова ранените полицаи са толкова много – 24, а сред протестиращите – единици.

– Има едно момче, което е в критично състояние, без да е ясно кой е виновен за състоянието му.

– Да, така е и ако недай си боже се случи нещо лошо с него, има реална опасност да избухнат много жестоки бунтове. Но като цяло отговорът на органите на реда беше адекватен, без да говорим за неговото качество, защото, каквото и да си говорим, не е нормално да има толкова много ранени полицаи. Мобилизираните полицаи не бяха толкова добре подготвени за подобна ситуация.

– От правителството обясниха бунта с общи действия между различни групи в различни части на Европа. Възможно ли е това?

– Не само е възможно, то се случва. Днес мигрантите са добре обезпечени с комуникационни средства. Те имат връзка помежду си във всеки един момент и напълно е възможно да организират проблеми в цяла Европа едновременно. В случая може би не е така, но е факт, че те усетиха нестабилното политическо състояние в България и се разбунтуваха.

– Значи не са неграмотни селяни, както се опитват да ги изкарат?

– Не, не са. Те си имат своите културни различия на ниво бит с европейците, но знаят какво правят и лесно се организират. Вътре са сплотени, имат контакти и навън. Освен че знаят какво се случва в България, те са наясно и за военно-политическата обстановка в Турция, и за изявленията на президента Ердоган. Те използват момента и се пробват. Ясно е, че те не искат нещо свързано с бита, а да им се отвори границата на запад.

– Българските политици използват ли тази ситуация?

– Да. Това, което ме безпокои мен, е, че започна заиграването на политически партии с темата. Вече излязоха свидетелства, че една политическа партия изфабрикува факти и ги разпространи, за да събуди страховете на хората, печелейки дивиденти за себе си. Вие видяхте, че освен протестиращите хора, които вероятно имат своите основания, се събраха и всевъзможни агитки – патриотични, футболни, със знамена, без знамена, и на практика, когато премиерът отиде първия път, той успокояваше не мигрантите, а протестиращите. Борисов дори им обеща, че ако спрат да протестират, ще им изпълни изискванията.

Създаде се и друго впечатление. В тази обстановка се появява премиерът и веднага решава криза, свързана с най-големите страхове на хората. Всички се прибират по местата си, става спокойно, изпълняват се исканията на протестиращи и граждани. Посланието беше нещо от сорта на „само аз това го мога“. Това спокойствие обаче е измамно.

– Защо се стигна изобщо до това положение?

– Стигна се поради нещо, което може да звучи много тривиално и просто – липсата на желание у политиците да решават ефективно въпроса. Има една стара максима, че през зима къща не се строи. В момента какво е положението. В центровете за настаняване има настанени около 5120 човека при капацитет 4940, което, макар и с малко, надвишава капацитета. Когато правим спешно огради и изграждаме нови центрове, преместваме хора посред зима, това означава, че не сме се справили тогава, когато е било времето. Това е критиката ми към политиците. Иначе сега положението е относително спокойно, страната се справи, но подчертавам – при максимална мобилизация и напрягане на обществения организъм.

– Ако бяха възникнали едновременно пет бунта в пет центъра за настаняване?

– Не съм сигурен, че всичко щеше да мине както ни се иска.

– Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вече съвсем сериозно заплашва да изпусне океана с бежанци и мигранти към Европа. Какво правим тогава?

– Този път приказките на президента Ердоган не са общи и те са свързани с гласуваното в петък решение за препоръчване за замразяване на преговорите в Турция. Това го провокира да каже нещо много важно: първо, Европа не си изпълнява задълженията, второ, Европа подкрепя терористи и че той ще наблюдава реакцията на съюза по-нататък и държи в ръцете си коза от, забележете, 50 хиляди мигранти, и още по-важно – мястото е Капъкуле. Капъкуле е граничният пункт между Турция и България. Тревожното в това изявление е осъзнаването на факта, че този човек може да управлява мигрантските вълни на територията на Турция и да ги насочва натам, накъдето трябва, за да постигне целите си.

– Може и да си мисли, че ги управлява.

– Може, но най-добре е да не разбираме това на практика. В тази ситуация, ако той направи този тест с Европа, потърпевшите ще бъдем ние – Република България и Гърция. Гърция обаче има малко повече възможности да се справи.

– Ние можем ли да се справим?

– Ако вълната е над 10-15 хиляди души – не. Според мен неслучайно Ердоган споменава цифрата 50 хиляди. Къде можем да приемем дори 20 хиляди души посред зима? Как можем и с какви средства да организираме нормален живот, сигурност, охрана, продоволствия? Аз нямам идея.

– Нормално ли е министър-председателят да ходи в бежанските лагери? Аз лично не видях Франсоа Олан да навещава „Джунглата“ край Кале.

– Това е работа на главния секретар, който и без това си беше там и който не изгуби присъствие на духа и си действаше по процедура. Премиерът даде възможност да се интерпретира проблема от политическата му страна. Защо тези агитки, които бяха готови за пред камерата да се разправят с бунта на мигрантите, не намериха онези дупки в оградата и да влязат вътре в лагера да се саморазправят? Щеше да е доста драматично да видим как ще се справят с около 400-500 афганистанци, някои от които имат по себе си рани от огнестрелни рани, които говорят доста за опита им. Със сигурност щяхме да сме свидетели на трагедии. Затова казвам, че сме свидетели на опит да се политизира този бунт.

Протестите на граждани, предвождани от политически активисти, преди бунта бяха провокирани от неверни информации за заразни болести. И полицията, и гражданите на Харманли знаят откъде тръгна тази информация, кой я разпространи и личните мотиви на организаторите.

– Кои са тези най-важни неща, които България трябва да направи, ако смята, че има реална заплаха 50 хиляди мигранти да бъдат засилени от Ердоган у нас?

– Лично аз бих използвал тези 160 милиона евро, които Европа толкова подозрително бързо се съгласи да ни даде, за да се свършат няколко неща. Първо, трябва да се приключи бързо с изграждането на оградата по границата, защото недовършената ограда е като врата в полето. Бих се обърнал към известната вече като Единна европейска гранична полиция и бих поискал 1500 човека с техника и бюджет, които да охраняват държавната граница между Турция и България съвместно с полицията и въоръжените сили на страната. И трето, трябва да се действа политически твърдо, но обосновано спрямо заплахите на господин Ердоган.

– Добре де, но ако докарат около 1500 души от европейската полиция, това няма ли да приключи един много хубав бизнес – трафика на хора?

– Затварянето на границата означава прекратяване на контрабандата, трафика не само на хора, но и всякакви други канали, свързани с наркотици, оръжие, други стоки. Това, разбира се, ще бръкне в джобовете на хора, които са и на доста високо.

– Ами тогава по-добре е танковете да дойдат.

– Така изглежда.

Нашият гост

Полк. Славчо Велков е член на Центъра за близкоизточни изследвания. Завършил НВУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и ВА „Г. С. Раковски“ в София. Специализирал е в различни учебни заведения и школи, свързани с национална сигурност и антитероризма. По време на работата си е бил на мисии в Близкия изток, Централна и Западна Африка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. На Борисов, Ненчев, Бъчварова, Митов, Цацаров, Цачева, Цветанов и тяхните журналисти ласкатели им желая по един по-здрав от мургавите им приятелчета.
    Ще падне голяма веселба. Честта да бъде хоровод се пада на Винету. Иначе може да се разсърди и нищо хубаво не ни се пише.

  2. „Бунтовете са нещо съвсем обичайно на подобни места в други държави.“ – като се демократизираме и при нас ще станат обичайни…

  3. Х-й за „среден пръст“ от Борисов, Ненчев, Бъчварова, Митов, Цацаров, Цачева, Цветанов!

  4. Хзубава тактика на паразитите-политихани с фалшивите бежански лагери. Масово отклоняват вниманието на населението от жизнено важните ежедневни проблеми. Икономика, стандарт, безработица, ниски заплати, кражби на властимащи, смешно слабо кривосъдие и мн. подобни. В България няма бежани, колко пъти ще повтаряме. Тези преселници не се вместват в дефиницията за “бежанец“. Стига грозно изкривяване на истината..

  5. Велков е много грамотен професионалист, може напълно да му се вярва.

  6. Х-й за „tibia “ от Борисов, Ненчев, Бъчварова, Митов, Цацаров, Цачева, Цветанов!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.