Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред „Труд“: Атаките срещу Тръмп ще продължат, чакаме неговия отговор

Димитър Гърдев

Армията ни трябва да бъде ефективна, в противен случай тя е безсмислена

– Съветникът на президента Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин бе принуден да подаде оставка. Противниците му го нарекоха проруски генерал. Атаките срещу Тръмп продължават. Какво не виждаме зад този скандал на годината?

– Годината тепърва започна, така че има голяма вероятност да очакваме и други скандали, които да засенчат този. Както и вие споменахте, атаките срещу президента Тръмп продължават и със сигурност ще бъдем свидетели на негови отговори, които могат да бъдат и още по-атрактивни. В случая с вече бившия съветник по националната сигурност ген.?Майкъл Флин наблюдаваме финалната фаза на една отдавна започнала и целенасочено водена игра срещу него, в която са вложени доста ресурси и са участвали най-висши кадри от администрацията на Обама.

– Но той е разговарял с руския посланик в САЩ.

– Флин беше обвинен, че зад гърба на всички е водил разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, включително е обсъждал и санкциите срещу Кремъл. Тук се позовават на един закон, така наречения закон „Логан“ ,който забранява частно лице да води преговори с официални представители на страна, с която САЩ са в състояние на спор. Този закон е на повече от 210 години и на практика не се прилага, защото как могат да бъдат обяснени толкова много примери на уважаеми бизнесмени, плеяда от президенти, също и бивши съветници по националната сигурност, като Бжежински, водещи преговори с проблемните за САЩ страни – Иран, Северна Корея, Китай… или бивши държавни секретари като Кисинджър, който също наскоро се върна от лични разговори с Путин, за които законът „Логан“ даже не се и споменава. Другото обвинение е свързано с това, че Флин не е информирал подробно вицепрезидента Майк Пенс, който седмица преди клетвата на Тръмп в едно свое интервю каза, че нищо не му е известно за водени от Майкъл Флин преговори за отмяна на санкциите, наложени на Русия. Тук Флин пое вината и това стана и повод за подадената оставка, като обаче обвини в нарушение на закона именно тези среди от специалните служби, които са публикували части от записите на разговора му с руския посланик, защото тези СРС са секретни. Същият настоя да се публикуват целите разговори, да се създаде комисия за разследване и да се накажат виновниците. И тук вече наистина става много интересно.

– Колко интересно?

– Оказва се, че ген. Майкъл Флин е следен още от администрацията на Обама, провеждани са тайни съвещания между шефа на ЦРУ – Бренън, директора на националното разузнаване – Клепер, генералната прокурорка – Йетс и директора на ФБР – Коми, където се взема решение да не се информира Тръмп, защото не е заел официално поста, остават му още две седмици. След встъпването в длъжност президентът е информиран за записите на съветника си по национална сигурност с руския посланик, но забележете – не пряко, а посредством негов юридически секретар.

– Има ли информация дали наистина са обсъждали санкциите срещу Русия?

– В целия този случай поради зададения от медийния мейнстриим тон всички останахме с впечатлението, че става дума за въведените санкции срещу Русия заради Крим, или заради войната в Луганск и Донецк. Съвсем изненадващо обаче разговорите са се водили заради изгонването на 29 декември 2016 г. от САЩ на 39 руски дипломат и техните семейства, което Обама нарича, забележете, също „санкции“. Формулирано така като контрамярка на обвиненията, че Руската федерация е участвала в хакерска атака на сървърите на Демократическата партия. И тук вече придобиваме представа за случая – генерал Майкъл Флин води разговори с посланика на Русия във връзка със създадената криза от обявяването на такова огромно количество дипломати за „персона нон грата“, които имат само 72 часа да си купят билети и да отлетят задно със семействата си от САЩ, и то само два дни преди Нова година, в противен случай ще бъдат арестувани и държани като заложници, дипломатическите отношения ще бъдат прекъснати и новият президент Тръмп – поставен във възможно най-неизгодно положение с Русия, откакто двете страни взаимно са се признали. Естествено е, че Тръмп няма да се обади на руския посланик лично, за да поставят нещата под контрол, същото важи и за вицепрезидента, същевременно преговарящият трябва да има и необходимото ниво и статут, поне равен на посланика. Да бъде помолен някой от действащата администрация, които са организатори на мярката, е нелепо, така че остава анонсираният за съветник по националната сигурност.

– Какво е договорено между двамата?

– Флин договаря с Кисляк сдържана реакция на Москва по повод новите „санкции“, както и съдейства за приемането на извънреден полет на самолета на руския президент за извеждане на дипломатите в наложения съкратен срок. Впоследствие нещата са известни – създаването на медийната истерия, че Тръмп ще отмени санкциите, тук умело се вплитат санкциите за Крим към „санкциите“ срещу дипломатите, монтирането на образа, че освен Тръмп и Майкъл Флин е агент на Москва, задаването на въпроси към прессекретаря на Белия дом, както и към вицепрезидента Пенс дали е обсъждана от Флин отмяна на санкциите, без да се уточнява кои точно, и когато те отричат, в медиите услужливо се появяват части от СРС, където се обсъждат също „санкции“.?Показателна беше и позицията на ФБР, че те няма да повдигат обвинения срещу Флин. Това е разбираемо, защото ФБР наистина разполага с пълните записи и отлично знае дали е нарушен законът.

– Съществува ли възможност наистина Майкъл Флин да е залитнал по Русия?

– Ето това е най-скандалното в случая. Внушава се, че ген. Майкъл Флин е руски агент. Тук следва да напомня, че това е тризвезден генерал, бивш директор на Агенцията за военно разузнаване на САЩ и работил над 30 години там, бивш началник на Обединеното командване по разузнаване, член на Съвета на разузнавателната общност на САЩ, командващ специалните операции на военното разузнаване в Афганистан и Ирак и операциите срещу тероризма по цялата планета. През всичките тези години и за всички тези най-висши позиции той е получавал допуск до най-високо ниво на секретност на САЩ, проверяван е многократно, включително с детектори на лъжата и с всички останали методи и забележете, този генерал е обвиняван в медиите, че е агент на Москва, че е конспиратор и участва в заговори срещу държавата си – обвиняван от медии и хора, за които на практика нищо не се знае, дори и имената им, никога не са подлагани на проверка и не е известно дали самите те не са в сговор и съучастие в активно провеждана информационна кампания.

– На конференцията по сигурността в Мюнхен точно преди 10 години Владимир Путин представи стратегията си за Русия и света. Тогава имаше усмивки и скепсис, днес голяма част от тезите на руския президент са реалност. Загубил ли е Западът чувството си за реалност? Къде греши?

– През 2007 г. Владимир Путин най-общо каза, че отредената на Русия роля на „младши партньор“, съгласяващ се с всички решения на хегемона САЩ, не е приемливо за страната му и той ще се противопоставя активно. Това изявление на руския президент мисля, че тогава се базираше по-скоро на прогностичен анализ, отколкото на реални възможности. Оттам дойдоха скепсисът, усмивките и недоверието на Запада и пренебрегването на мнението на Москва. Така стигнахме и до разлома в отношенията. След 10 години обаче – въпреки войната с Грузия, „Майдана“ в Киев, Крим, войната в Източна Украйна, санкциите, инфлацията на руската рубла, срива на цените на нефта, войната в Сирия – властта в Кремъл устоя, даже покачва рейтинга си и това е факт, който следва да се отчита. В същото време Западът инкасира сериозни загуби – фиаското на военните кампании в Либия, Афганистан, Ирак, създаването на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Прогонени от войните милиони хора се устремиха към Европа, към тях се присъединиха също милиони икономически емигранти и се видя, че с това Западът не се справя ефективно. Също и със сриването на финансовата система през 2008 г. и разрасналата се финансова криза и в Европа. Никой не можеше да предвиди, че след 10 години ще имаме напускане на Великобритания от ЕС, ще преразглеждаме същността на съюза, както и че ще се водят дълги и умолителни беседи с новото американско ръководство да продължи да участва като водач на НАТО в Европа. Всички тези неща означават,?че настъпват скоростни промени в средата на световната сигурност.

– След обвиненията към него, че едва ли не Тръмп ще се откаже от НАТО, президентът потвърди подкрепата си за съюза и изпрати шефа на Пентагона в Европа. Как ще се развиват тези взаимоотношения между партньорите?

– Дори да прозвучи малко рязко, отношенията в НАТО ще се развиват, както решат САЩ. Те са създали този съюз, определили са правилата, дават над 72% от бюджета му и това е единствената държава, която решава дали и как ще просъществува съюзът. Нека си припомним, че държави като Франция и Гърция са напускали военно НАТО, но това не е променяло същността му, докато волята на САЩ винаги е била определяща. Зададената линия е ясна – виждаме, че самият Тръмп, вицепрезидентът Пенс и шефът на Пентагона подчертават подкрепата си за съюза, но са неотклонни в искането си европейските страни да повишат военните си разходи до 2% от БВП.

Налице са и реакциите въпреки първоначалните критики на Оланд и Урсула фон ден Лайен – вчера Меркел заяви, че е съгласна на увеличението на издръжката на армията, но помоли това да стане до 2024 година. В същото време Джеймс Матис в Брюксел настоя това увеличение да се заложи в бюджетите на страните още до края на тази година. Това е много тежък въпрос, на който реагира и Юнкер, като заяви, че удовлетворяване на това искане ще постави пред риск финансирането на други, включително социални програми в ЕС.

И докато за модерните армии в защитената зона на Западна Европа това не е толкова наложително, за нашата армия, която е в рисковите райони на Западните Балкани, Черноморската зона, Турция и бежанските потоци, този въпрос ни заплашва директно с нефункционалност, защото не само липсата на нова техника е основният проблем. Проблем са и невъзможността за провеждане на реален учебен процес, липсата на учения, бойни стрелби, летателни часове, липсата на ресурси за отработване на базовите навици за боравене с въоръжението, какво да говорим за нова тактика, различни бойни похвати, нови способи и форми за водене на война. Няма никаква полза от водене „по документи“ на въоръжени сили, които не са обучени. Даже е опасно, защото това подвежда обществото. Основната задача на всяка армия е да е ефективна, в противен случай тя е безсмислена. Това е все едно да си държите у дома на видно място ютия с изгорял реотан – на външен вид съществува, но съдържанието е неработещо.

 

Нашият гост

Димитър Гърдев е експерт по международна сигурност, бивш дипломат. Завършил е УНСС със специалност “Международни икономически отношения” и магистратура по информационна сигурност, в момента е докторант по международни отношения.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. тръмп не трябва да се огъва, а да смачка урoдливите държавни служетели, които играят срещу президента на народа!

  2. Тръмп може да се справи собезумелите либерални глобалисти в САЩ сравнително бавно и то само, ако здравите американски общности се надигнат в защита на промяната. Либерализма съсипва не само много страни и народи по света, той съсипа и американците, съсипва ускорено и Щатите. Само поддържанвето на хегемонията на всяка цена може да удължи живота на банкстерския капитализъм и либерално-глобалистичните изроди, само твърдата съпротива срещу тях може да спаси САЩ и Европа.

  3. Новите „Кръстосни походи“ завършват с реки от кръв, както в средновековието. Нищо ново, само допълнени редици, нови оръжия и офшорни сметки. Историята на човечеството е история на войни и конфликти.

  4. Божидаре, ти си толкова тъп, че ми се повръща когато чета твоите коментари. Путин е най-големият дипломат на планетата – това са го казали американски журналисти. Но понеже ти си тъп, а и може би някой ти плаща да бръщолевиш какво ли не, твоят свит мозък не ти позволява да виждаш истината.. Не забравяй как Путин реагира на изгонването на руските дипломати: покани децата на американските дипломати на новогодишен празник в Кремъл. А що се отнася до Крим, твоят тъп мозък не може да проумее, че Русия никога няма да го даде. И престани да пишеш със злъчката си!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.