Засякоха неправоспособен водач да управлява пиян нерегистриран мотор в Свищов Дрегерът отчел 3,07 алкохол в кръвта му

МЕТРО България отбеляза 20 години с голямо събитие за над 1000 гости Фондацията, Теодоси Спасов и 100 каба гайди се погрижиха за празничното настроение

Иван Нейков: Хората, които не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намирането на решение

Борисов обеща избираемо място за СДС в евролистата на ГЕРБ

Спецпрокуратурата с акция в община Червен бряг, разследват кмета Данаил Вълов

Преразглеждат лиценза на самолетите Боинг 737 МАХ

Земетресение с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Турция

Защо Валери Божинов и Николай Михайлов не са едновременно титуляри за „Левски“?

Калоян Паргов: Време е Фандъкова да спре да раздава оценки на БСП и да се погрижи за шофьорите Цветан Цветанов и столичният кмет да оставят гражданите сами да решат кой върши работа и кой си приписва заслуги, призова председателят на БСП - София

Румен Петков: Елена Йончева постъпи некоректно със Станишев, приемайки да бъде водач на листата на БСП

Димо Гяуров за самообгазилите се полицаи: Когато се издъниш, трябва да си признаеш

Ирак ще може да продължи да купува енергия от Иран още три месеца

Йорданка Фандъкова: Ако не се отстранят забележките по градинката „Св. Климент Охридски“ в срок, фирмата дължи санкция от близо 180 хиляди лева на ден

ГЕРБ и СДС обсъждат общо явяване на евроизборите

НС избира председател, зам.-председател и секретар на ЦИК

Експертът по международна сигурност Симеон Николов: Ударът по Турция от САЩ е и удар по Европа Русия няма интерес от излизане на Анкара от НАТО, сегашната напрегната ситуация я устройва повече

Изнервянето на отношенията между САЩ и Турция, след като Америка наложи жестоки санкции срещу южната ни съседка, вече дава „резултат“ – финансовата криза в Турция е факт. Кое наложи да се стигне дотук, ще оцелее ли турската икономика в тази война. Реална ли е заплахата на Ердоган към Тръмп, че Щатите ще изгубят Турция като партньор. Каква е ролята на Европа и последствията за нея. По всички тези въпроси разговаряме с експерта по международна сигурност Симеон Николов.

– Какви са причините за финансовата криза в Турция и има ли основание президентът Ердоган да обвинява „външни сили“ за нея, г-н Николов?
– Турция не е единствената страна, подложена на натиск от оттегляне на капитали и силен американски долар. Но ще стане много лошо, ако кризата в Турция предизвика ефекта на доминото и въвлече и здрави икономики. В Турция основната причина беше в прегряващата икономика. Постепенният спад на турската лира започна още от от 2013 г., а само от началото на настоящата 2018 г. до днес този спад достигна 70% спрямо долара и 61% спрямо еврото, или от 3,79 турски лири до 6,9 турски лири за долар. Това обаче се обяснява вече с втората причина – въведения нов държавен модел на управление – президентска република и отнемане независимостта на Централната банка. Новият финансов министър и зет на президента – Берат Айлбайрак, стана проводник на лишеното от икономическа логика разбиране на Ердоган, че лихвата не трябва да се увеличава, а да се държи възможно ниска и да се повишава производството, пренебрегвайки инструмента чрез лихвата да се овладее растящата инфлация, която надхвърли 15%. До този момент Ердоган не би трябвало да обвинява външни сили за срива на лирата. Нали дори едно от съображенията му да изтегли изборите от 2019 за 2018 г. бе именно опасението от очакваната криза. Развитието на Турция след опита за преврат и след смяната на модела на управление не я направи по-силна, както твърди турската пропаганда, а раздели по-дълбоко нацията, отклони я от светския път на развитие и постави в риск икономиката.

– Увеличените мита за внос на алуминий и стомана от страна на САЩ не отвориха ли клапана на парата?
– Да, двойното увеличаване на митата за алуминий и стомана от САЩ дадоха последния тласък на срива на турската лира, която се обезцени с още 14%. Тоест, това беше третата причина за кризата. А последвалите санкции наистина доведоха до икономическа война, за което Ердоган вече има право да се оплаква и отправя предупреждения и заплахи, а ние да се съмняваме в истинските намерения на Тръмп.

– Какви основания имаха САЩ да предприемат тези наказателни санкции?
– За САЩ причините са комплексни и се натрупваха още от арестуването преди година и половина на евангелисткия пастор Андрю Бръксон, живеещ от 20 г. в Турция, и обвиняването му в шпионаж и подкрепа за терористите. Турция не изпълни договорката със САЩ да го освободи срещу освобождаването на турски ислямист, задържан от Израел за сътрудничество с «Хамаз», за което лично Тръмп ходатайства пред Нетаняху. Раздразнение във Вашингтон предизвика и нежеланието на Анкара да се включи в санкциите срещу Иран. Освен това, Конгресът на САЩ бе принуден да блокира продажбата на бойните самолети Ф-35 за Турция, заради нежеланието на Анкара да спре сделката с Русия за ракетните системи С-400. Разбира се, тук може да възникне въпросът, дали замисълът на Вашингтон отива по-далече, например да предизвика смяна на президента в Анкара.

– Ще оцелее ли Турция в тази икономическа война?
– САЩ имат доста по-силни икономически възможности за въздействие, наример лишаване на турски фирми от достъп до американскикя пазар, или вето за турски заеми от международни финансови институции и др. Анкара въведе мита за 22 американски продукти, но и заплаши с преориентация към нови партньори и предприемане на мерки срещу служители, обиск във военната база в Инджирлик, макар че последното не е практичеси възможно, защото би предизвикало военна намеса на САЩ в Турция. Тоест, Турция реагира на финансова криза с политически средства, а САЩ на политическата криза с един съюзник – с икономически средства, което прави и двете страни губещи.

– Санкциите на американския президент Тръмп едновременно срещу Русия, Турция, Китай, Иран, ще предизвикат ли общ отпор от тези страни?
– Коментарите за преориентация на Турция към Русия, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество не са от вчера. Днешна Турция живее с идеята да възвърне имперското си величие, а империите не правят съюзи с други империи. Във връзка с последната среща на БРИКС ясно бе заявено от руска страна, че не е имало разговори за членство на Турция. Това, което определя интереса на Турция там, е, че тя вижда в БРИКС възможност за подкрепа на визията й за нов световен ред, а Турция иска да се позиционира като глобална сила, докато в сегашния СС на ООН не констатира способност за решаване на световните проблеми. Освен тези геополитически интереси има и естествени глобални икономически процеси, начало на преформатиране на глобалния световен ред, вследствие на което виждаме протекционизма на САЩ, една системна регионализация на глобалната икономика и преориентация на споменатите страни. Общо е раздразнението от опита на САЩ да задават тона, без да се съобразяват с другите държави.

В отношенията пък между Турция и Русия са преплетени много интереси, но и много противоречия. Затова те ще останат тактически, а не стратегически. Русия няма интерес от излизане на Турция от НАТО, сегашната напрегната ситуация я устройва повече.

– Въпреки че САЩ са в Сирия и Ирак, активно подкрепят Израел, оставаме с впечатлението, че се отдръпва от Близкия Изток или че допуска изолация.
– Изолирането на САЩ от процесите в Близкия Изток вече е започнало: на срещата на 7 септември 2018 г. между Русия, Иран и Турция от Астанския процес по Сирия за първи път не е поканен представител на САЩ. Преди нея обаче, по инициатива на Ердоган ще се проведе среща на върха на трите страни, на която вместо САЩ, ще бъдат представени Германия и Франция, което е много показателно. Не е изключен обаче и обрат, при който заради неприемливо високите амбиции по Сирия, Турция може да се окаже притисната от два воденични камъка – Русия и САЩ, въпреки отсъствието на последната. По-вероятно е Анкара да се примири с предстоящата операция в провинция Идлиб и се откаже от идеята си за сформиране на „национална армия“ от ислямистките групировки там.

Друга логика за ориентиране на Турция към Изтока в противопоставянето на Вашингтон е в това, че докато тя има само геостратегически и политически козове, Русия и Китай държат по-силните козове срещу санкциите на САЩ и ЕС: енергоносителите за Европа, ракетните мотори за САЩ, титана за американските самолети, самолетните трасета на североизточната част на света, подкрепата за космическите изследвания, пазарите и интересите на много американски и европейски концерни и т.н.

– Реална ли е заплахата на Ердоган, че САЩ могат да загубят Турция като партньор?
– Ако това стане, то Турция би увеличила значитено влиянието си в региона. Но нейното геостратегическо положение е толкова важно за САЩ и НАТО, че те едва ли ще го позволят. Да не забравяме, че в Източна Турция се намира Централната радарна станция за противоракетна отбрана на НАТО, в Измир е Съюзното командване на Сухопътните сили на НАТО, в Инджирлик са базирани ВВС на САЩ и ядрените бомби В–61 и т.н. Ако се стигне до ограничаване функционирането или дори закриването на база «Инджирлик», ще нарасне ролята на страни като Гърция и ще се увеличи американското военно присъствие в Черно море.

– Каква е ролята на Европа и какви ще са последствията за нея?
– Европа ще бъде засегната заради силното обвързване на европейски банки и хиляди фирми с турската банкова система и икономика. Например испанската BBVA, италианската Уни кредит банк, френската БНП «Парибас» и др. които имат до 40% дялове в най-големите турски банки. Турция е получила от чужди банки кредити от $223 млрд. Ударът по Турция от САЩ е и удар по Европа. Това поставя ЕС в ново положение. Брюксел и Турция взаимно ще търсят подобряване на отношенията с ясното съзнание, че няма да се върне качеството им от преди 10 години.

Очертава се предстоящата срещата между Ангела Меркел и Ердоган да бъде повратен момент. Германия е готова да отиде на компромиси, а Турция ще търси съдействие в противопоставянето със САЩ. Германия и ЕС ще платят обаче подобряването на отношенията с Турция с мълчалив отказ от важни за европейското общество демократични принципи. Още по-тревожното обаче е, че настъпателната политика на Тръмп не се ограничава само със санкции към редица страни, а включва все повече предупреждения, например за връщане на Крим, военна помощ и оръжия за Украйна, натиск върху гръцкия премиер, инсцениран майдан в Румъния, стягане на евроатлантическите редици на Балканите, подготовката на инфраструктурите в Източна Европа до края на годината и др. Това едва ли е свързано само с предстоящите частични избори в САЩ през есента.

– Какви ще са последствията за България в зависимост от развитието на кризата?
– По-важни от временното намаляване на българския износ и увеличаване на евтин турски внос са стратегическите последствия при евентуален негативен сценарий. България се постави в голяма зависимост от Турция още с отказа ни от Южен поток. От икономическото здраве и политическата воля на нашата съседка ще зависи на какви цени ще ни продава руски газ, а в бъдеще и електроенергия, защото се оформя строежа на трета АЕЦ до българската граница, а за проекта «Белене» още няма яснота. При евентуална дестабилизация и хаос в Турция може да се активират бежански потоци и да се върнат до 300 000 български изселници. Изразеното очакване, че турски бизнесмени могат да прехвърлят бизнеса си тук както гръцките, е неоснователно, защото те са достатъчно наплашени от политиката на София на връщане на всеки, който Анкара е поискала.

Нашият гост
Симеон Николов Николов е дипломат от кариерата. Завършил е Техническия университет в Дрезден, ГДР. Има два мандата в Германия – в посолството в Берлин и в дипломатическото бюро в Бон. Стига до длъжност съветник в дирекция “Координация и анализи”. Бивш зам.-министър на отбраната (2005-2008), главен експерт в администрацията на президента (2003-2005). Създател и главен редактор на изданието „Експерт-БДД“. Член на Атлантическия клуб.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. И какво общо има турция с Европа?Аз одобрявам всякакви удари срещу турция!!!

 2. Удар и Е.Б.А. Н по всичко турско!!!!Аз също съм готов да Е.Б.А наред кадъни и обратните турци

 3. Като чуя думичката „експерт“ и разбирам , че ще има изказване от поредния застаряващ, изпростял и гладен льольо !

  1. А аз като видя подобен коментар от „почитател на експерти“,веднага разбирам,че е поредния пикльо, който си мисли, че разбира от всичко, особено от политика.О, свещена простота!

 4. Путинофилската губерния се тресе от страх, че идва нейн ред за санкции.

 5. TE OT TAKIVA,,EKSPERTI,, SME V TOVA POLOZENIE!,,IMPERIITE NE PRAVJT SAJUZI S DRUGI IMPERII,,?!!DALI?!A NIMA,,VIENSKIJT KONTZERT,,NE DIRIZIRASHE,POLITIKATA V EVROPA ZA BLIZO
  3 VEKA?!STATIJTA NE SE NUZDAE OT,,KOMENTAR,,A OT DIAGNOZA!

 6. Турция трябва да има право да влиза в инджерлик.
  Само безродна подлога би дала друг статут на база.
  Пп. Може ли бг полиция да влиза в ново село?

 7. Какъв удар, какви САЩ, какви 5 лв? Откъде ги вадите тези „експерти“? Ердоган вкара Турция сам в задънена улица. Досега компенсираше подхода си с растеж и доходи, но икономиката не се подчинява на ердоганчо закони. На експерта си купете билет за Москва. Не, по-добре за Сибир.

  1. Ти кажи ний какво с какво компенсираме, та до началото на тази криза бяхме по зле от тях…

 8. Авторът не знае ли че опитът за преврат в Турция беше фалшив и инсцениран от самото турско правителство заедно с Фето и заедно с чужди служби ?
  Или не му се говори истината и предпочита тука да ни ЛЪЖЕ ?

 9. Маймуноглу Хейз,твоята мижава дьржавица ли имаш предвид?! Спокойно,ще залезе тя, недей бьрза! Без туй и да сьществува само вреди на света и заема излишно място в тая точка на географията.Вслушай се в предсказанията на статистиците-казват след някьде 50 години ще си оберете парцалите с ,,уан уей тикет’’ В джобовете.Така,че недей злобей и се радвай на живота!

 10. Свиневоглу делиормански-вярно!От турция по-мижава и по-просташка държава няма!Знам,че ще залезе,защото там не живеят хора,а животни.Но най-много си прав като твърдиш,че тая скапана държава само вреди на света.Примери колкото щеш! 500 години ми избиваха народа,без да са видяли нещо лошо от нас БЪЛГАРИТЕ !!!Ей така!Някой си див нерез на име аллах така пожелал!?Всички балкански народи до един са си напатили от исляма и турците.Арменския народ на два пъти в рамките на 20 години бе най-садистично клан от същите изроди.Същите изроди сега колят и бесят кюрдския народ.Създават проблем на американците и русите.Много си прав тука-тия боклуци само вредят!!!Никой в света не обича турците!!!Ако има някой чужденец,който да симпатизира на малоумните фесове-кажи му името!Няма как да просъществува дълго държава създадена от мишката ататюрк!

 11. ,,DELIOSMANSKI,,NIE SME V DARZAVATAI TERITORIJTA SI!AKO IMA NJKOIDA SI,,OBIRA PARTZALIT
  E-TOVA SA TAKIVA BEZRODNITZI,KATO TEB!VZIMAI,,IBRIKA,,TESKERETO,,I ,,ORIENT EKSPES,,-A I V
  ANADOLSTAN! MOZE DA VZEMESH I,,MA4ENIKA,,DA NE SE ,,MA4I,,POVE4E TUKA! SEGA MU E VREMETO,SHTOTO DRUGOTO ,,PREDSKAZANIE E NA PAT DA SE SBADNE!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.