Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Снимка: Архив

Създаването на орган в България, който да се занимава с предотвратяване на последиците от евентуален „твърд“ Брекзит, е напълно ненужно. Това каза икономистът Григор Сарийски по „Блумбърг ТВ България“.

„В крайна сметка експозицията на България към Великобритания е нищожна. Делът на износа ни към Кралството е под 2%, а и не е краен продукт“, посочи той.

Сарийски отбеляза, че един от сериозните проблеми ще е неясният статут на българските студенти и работници в Кралството. „Все пак едва ли Великобритания би желала да загуби тези служители, а и едва ли и българите биха изявили желание да се върнат у нас. Виждаме нагласите на домакинствата в последните анкети на Националния статистически институт, според които те очакват нивото на безработица да започне да се повишава, независимо, че в момента то е рекордно ниско“, обясни експертът.

Той изтъкна, че едно от най-съществените отражения от евентуален „твърд“ Брекзит ще бъде върху финансовия сектор в Кралството и в цяла Европа.

„Финансовият сектор е това, от което Великобритания печели с членството си в Европейския съюз. Всеки голям, крупен инвеститор, който иска да направи по-сериозно начинание, отива в Кралството, където може да ползва абсолютно всякакви финансови услуги. Преместването на инвестиционните банки в различни локации означава ангажиране на нови хора, преструктуриране и пр. – един много тромав и муден процес, който ще струва много пари, а ефектът му ще бъде неясен“, каза Григор Сарийски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.