„Боинг 777X“ излетя за първия си полет (ВИДЕО и СНИМКИ) Той е най-големият пътнически самолет с два двигателя в света

Над 100 коли са изгорели в пожара в автоморгата в Хасково, прокуратурата разследва случая

В Китай произвеждат по 8 милиона маски на ден заради коронавируса

Стоил Славов станал жертва на разпада на СИК 16 г. след бомбата в асансьора на ул. “Джеймс Баучер” убиецът е неизвестен

Тръмп представи логото на Космическите войски на САЩ

Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Степан Хиндлиян: С Божков можем да намерим вариант да спасим „Левски“

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Експерт: За 20 години е построен само един язовир за питейно водоснабдяване

Язовир „Асеновец“

За последните 20 години е пуснат само един язовир за питейно водоснабдяване, заяви пред БНР Пламен Никифоров – председател на Научно-техническия съюз по водно дело и дългогодишен директор на Дирекция „ВиК“ в регионалното министерство.

По думите му проблемите са много и са комплексни. Един от традиционните проблеми е, че при всяко засушаване започваме да разработваме отново програми, стратегии и след първата по-влажна година ги забравяме и спира тяхната реализация, подчерта той и посочи коя е първата посока, на която трябва да се обърне сериозно внимание:

„Един от проблемите, който трябва да влезе в тези програми, които тепърва ще се разработят, е довършването на започнатите преди години и изоставени язовирни стени за питейно водоснабдяване. Това са язовирите „Кюстендил“, „Черни Осъм“ (за водоснабдяването на Ловеч и Плевен), „Нейковци“ (за водоснабдяването на Трявна) и много други, които са започнати през 1978 – 1979 г. и към 2001 г. са спрени и изоставени изобщо. Държавата „не може да намери средства“, защото става дума за 100-200 млн. лв. тези съоръжения да бъдат завършени. Пречиствателната станция за питейни води на Сливен е изградена на 90% и 10 години стои замразена и изоставена. … Към всички тези язовири има и пречиствателни станции за питейни води“.

В тези населени места, включително по Южното Черноморие, където са проектирани два язовира – единият е започнат да се строи и е изоставен, са зони в страната, в които всеки момент може да избухне такава водна криза, каквато има в Перник, посочи водният експерт в интервю за предаването „Преди всички“.

Втората основна задача, според него, е работа по загубите на вода във водоснабдителните системи. Лично той е изготвил методика в МРРБ за допустимите загуби на вода, която е приета, но не е сведена до вниманието на повече от половината от ВиК управителите.

Никифоров определи мерките, предприемани в Перник във връзка с водната криза, като правилни. Той е категоричен, че в краткосрочен план трудно би могло да се намерят нови водоизточници, които досега да не са проучени. Според него ако за язовир „Студена“ бяха взети мерки навреме, водната криза щеше да е незабележима.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.