Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Златната палма за Хирокадзу Корееда Изобилстваха въздълги и откровено скучни филми

Ердоган обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в магистрала, свързваща Белград и Сараево

Мобилна лаборатория изследва за СПИН в София

Иран и Гърция подписаха меморандум за транспортно сътрудничество

Бойко Борисов ще обжалва решението на съда по делото на Елена Йончева

Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година

Експерт: Ислямска държава се раздробява на по-малки групи

Снимка: Архив

Вероятността атентаторът, който уби 39 души в Истанбул, да премине у нас, е много малка. Това заяви експертът по сигурността Славчо Велков по БНР.

“Не само тези гранични пунктове (които водят към България – бел. ред.) са под засилен контрол, а и всички останали, включително въздушните, морските, дори и в Югоизточна Турция и по границата със Сирия и с Ирак. Така че, насочването на вниманието към България и към възможността извършителят да мине през България на път за Европа според мен е по-малко вероятно отколкото другото”, посочи Велков.

Според него, фактът, че “Ислямска държава” е поела отговорността за извършването на акта, но е не обявила своя извършител, може да означава само едно –  че той още се намира на територията на Турция.

“И друг факт – турските власти обявиха преди няколко часа, че знаят самоличността на извършителя и засега се въздържат, по обясними причини, да го обявят. Така че, според мен тази версия – за насочване към България от там към Европа, е по-малко вероятна”, обобщи експертът.

По думите му, ако наистина извършителят е бил подготвен, в “Ислямска държава”, на територията на Близкия Изток, той твърде вероятно ще се стреми да се прибере там, откъдето е дошъл.

Славчо Велков коментира още, че с промените в средата за сигурност в Близкия Изток – например развитието на ситуацията в Алепо и действията в Ал Баб, в Мосул, се очаква да започне преформатирането на структурите на “Ислямска държава” и раздробяването й на по-малки, но крайно радикални ислямистки групи. А в тях има няколко хиляди европейски граждани и няколкостотин на балкански държави, които ще започнат да търсят начин, пробив, как да се прибират в собствените си страни.

“Това са вече хора, които са научени да се бият, да умъртвяват, да сеят смърт”, подчерта Велков и добави, че това е по-важното, а не разговорите за броя на мигрантите, които са успели да преодолеят оградата по границата ни със стълба.

Експертът припомни данните, че т.нар. балкански батальон в ИДИЛ е наброявал около хиляда души. Някои от тях са убити, други са останали да се бият, а някои са започнали да се прибират в собствените си държави.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.