Експерт: При буря с мълнии стойте в колата

Снимка: Архив

Едно от безопасните места при буря с мълнии е автомобилът, защото гумите на колата са изолатор. По принцип съветът е да се стои далече от отделно стоящи дървета и със събрани крака. Това каза експертът по защита срещу мълнии инж. Радослав Калчев по БТВ.

За мълнията, паднала в центъра на Пловдив при продължителните валежи в града, той коментира, че е обичайно явление. По думите му тя не е била от най-мощните, но все пак има сила на удара, която може да бъде сравнена с удар от влакова композиция. "Дървото не се е подпалило, защото мълнията е преминала около него, но не се е освободила там", обясни експертът.

Инж. Калчев обясни, че мълниите се разделят най-общо на земя-облак, облак-облак или облак-въздух. "Нас хората ни интересуват тези, които са земя-облак, а пилотите на самолети - облак-облак", уточни той.

"Кълбовидната мълния е слабо изследвана. Тя е рядък феномен и е изключително опасна при допир с твърдо тяло се взривява, защото енергията се освобождава", разясни още експертът. Явлението суха мълния пък се появява най-често при горски пожари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България