Експерт: 18 българи умират на година от замърсения въздух

снимка: Bezlogo.com

Около 18 души годишно в България умират от болести, причинени от замърсяването на въздуха, по данни на Световната здравна организация. Това каза пред „Фокус“ Георги Стефанов, експерт по климатичните промени в природозащитната организация WWF.

По думите му в столицата, където замърсяването е в пъти над нормата, липсват достатъчно измервателни уреди. „Това, което липсва в цялата страна, не само в София, за което ние настояваме от много отдавна, е да се направи сериозен анализ на това какво държавата губи като разход от болни хора, а също така и какво означават тези 50 човешки живота, които губим на ден заради тези фактори. Не знаем цената на тази щета и поради тази липса не знаем колко голям е проблемът. Ако имаме този анализ, можем да приложим бързи и спешни мерки, които да доведат до смислени резултати“, коментира експертът.

Георги Стефанов каза още, че в Европа са набелязани необходимите мерки, които до 2025 г. да разрешат проблема със замърсяването в градовете и България не бива да изостава в това отношение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.