Експонираха непоказвани досега уникати в обновената зала "Археология" на музей в Горна Оряховица

Археолози, музейни работници, основатели на музейното дело в Горна Оряховица и много гости се стекоха в събота в Историческия музей за официалното откриване на зала „Археология“. Новите съоръжения създават благоприятна среда за съхраняване и представяне на движимото културно наследство. В модерната зала за първи път намират място предмети с научна стойност, съхранявани до момента в хранилището на музея. Новата експозиция представя и най-ценните находки от подновените през 2015 г. разкопки на древната крепост Ряховец.

„Ако има някой истински щастлив днес, това съм аз. Спомням си как напук на тогавашните закони и с помощта на горнооряховската общественост, създадохме този Музей. Щастлив съм да видя, че нашето дело има достойни продължители.В библиотеката на Музея има една книга – читанката на Иван Момчилов от 1859 г. Искам да ви завещая нейното посвещение: „Обичай отечеството си и никога не пожелавай друго отечество освен него”, обърна се към днешните музейни работници основателят на музейното дело Йордан Димитров.

"Много хора ни помогнаха със средства, труд, идеи. Обновяването на залата започна по проект, финансиран от Министерството на културата и дофинансиран от Общината. С неоценимата помощ на Регионалния исторически музей във Велико Тръново", каза директорът на музея в Горна Оряховица Пламен Мадемов.

"Хубаво е да се върне човек в родния си град и да види толкова свои ученици и приятели, които продължават нашето дело. Зад една витрина не стоят само предмети, а много дълга работа на много хора. Ние разказваме приказки, но приказки научни. Доведете децата си и нека те научата тази приказка и нека са горди горноораховчани", заяви научният консултант на разкопките на Ряховец проф. Хитко Вачев.

Фондът на музея бе допълнен и от сребърен сервиз за чай от началото на XX век. Той е принадлежал на инж. Стефан Ковачев – човекът създал кооперация „Виделина”, която в началото на миналия век докарва електричеството в Горна Оряховица.Сервизът бе разигран на благотворителен търг на Зонта клуб във Велико Търново. Наддаването спечели с над 1200 лева бургаският бизнесмен Десимир Генчев. Той обаче реши, че сервизът трябва да остане в Горна Оряховица и го предаде на кмета инж.Добромир Добрев, който от своя страна го предостави на Музея.

Заедно с обновяването на зала „Алхеология” бе направен и ремонт на Фондохранилището на Музея. Обновяването ще продължи и в другите ни зали. Щастлив съм, че имаме такъв действен, идеен и отдаден на работата си екип, каза Пламен Мадемов.

С откриването на обновената зала бе дадено началото и на петото по ред издание на летните „Семейни съботи в Музея”. Идеята им – да се запознаят децата на Горна Оряховица с историята чрез забава и игри, става все по-популярна.

Археологическите занимания с деца и семейства са обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни фотоси от теренните проучвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват части от устройството и историята на емблематичната горнооряховска крепост.

Една от атракциите днес беше реплика на древен стан с тежести на повече от 6000 години. С него всички желаещи ще могат да се докоснат и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите бяха предвидили много изненади за участниците в откриването. Всеки посетител получи като сувенир старинен хрисовул с восъчен печат, а името му бе изписано на ръка от старовремски монах калиграф, в чиято роля се бе превъплатил преписвачът на древни текстове Йордан Караатанасов от Поликраище.

Непосредствено след откриването започна и първото издание на новата лятна музейна игра „Експонатите разказват”. В нея най-добрите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди.

Летните занимания за деца и родители ще продължат до 15 септември. Предвидени са нови интересни занимания, творчески ателиета и игри с награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони