Екстрадират във Франция нашенец, осъден на 3 години затвор

Снимка: Архив

30-годишен мъж от силистренското с. Айдемир ще бъде екстрадиран във Франция, за да изтърпи 3-годишна ефективна присъда, наложена му заради притежание на оборудване за фалшиви пари и опит за скиминг измама, извършена в съучастие с други двама криминално проявени българи. Решението взе Добричкият окръжен съд на база на Европейска заповед за арест, издадена от френските власти.

Престъпленията нашенците извършили през есента на 2011 г. на територията на Франция и Германия. На 16 декември 2016 г. Изправителният съд в град Нанси наказал двама от тях с по 3 г. затвор, а третият - с 4 г. Подсъдимият обжалвал присъдата си, но през октомври миналата година тя била потвърдена на втора инстанция, а срещу 30-годишния мъж била издадена заповед за задържане. Тъй като не бил открит, последвала Европейска заповед за арест. Издирваният бил заловен на 3 май тази година, след като патрул го спрял за пътна проверка в с. Карапелит.

Пред магистратите мъжът заяви, че е невинен и че е наел френски адвокат, който обжалва на последна инстанция постановеното ефективна присъда. Въпреки че тя действително не е влязла в сила, от изпратените от Франция документи става ясно, че обжалването не спира изпълнението й, посочи обаче съдът и разреши екстрадицията.

Докато отпътува за Франция, арестантът ще е във варненския затвор. Ако бъде окончателно осъден в чужбина, той ще може да излежи наказанието си у нас. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Задължително поле