Екстрадират в Испания кмета на Семчиново и шестима негови съучастници за трафик на проститутки и сексуална експлоатация

Кметът на село Семчиново Пламен Темелков и още шестима негови съучастници ще бъдат екстрадирани в Испания, където ще бъдат съдени по повдигнатите им обвинения – за трафик на хора с цел проституция, за разврат и склоняване на друго лице към проституция и за членуване в организирана престъпна група (ОПГ) или групировка в района на Пуетро Банус (Марбея).

Максималните наказания, предвидени в испанското наказателно законодателство за тези престъпления, са съответно 8, 12 и 5 години затвор. Евентуалните си присъди Пламен Темелков и неговите съселяни от Семчиново Пламен Атанасов, Темелко Атанасов и Емил Колев, както и останалите четирима обвиняеми – Кирил Киримов от село Ковачево, Иван Димитров от Симеоновец и Васил Михайлов от Пловдив, ще изтърпяват в България, като гаранции за това са получени в Пазарджишкия окръжен съд от испанските власти и съда в курортния град Марбея.

Още преди седмица и седмината обвиняеми декларираха желание да бъдат екстрадирани в Испания, където да се проведе необходимото разследване и съдебни процеси, в случай, че бъдат внесени обвинителни актове срещу тях. С този доброволен ход, подсказан им от техните адвокати, Темелков и сие блокираха възможността в Испания не могат да им бъдат предявявани допълнителни обвинения извън формулираните три, заради които се иска екстрадицията им.

Решенията за екстрадация, взети от състав на Окръжен съд-Пазарджик с председател Ивета Парпулова ще бъдат изпратени по най-бързия начин във Върховна касационна прокуратура, която с помощта на Министерство на правосъдието ще изготви необходимите документи за транспортирането на Пламен Темелков и компания със самолет и българска охрана до най-близкото до Марбея летище, откъдето седмината, за които има ЕЗА (европейска заповед за арест) ще бъдат поети от местните власти в Испания. При евентуално осъждане в Испания всеки един от обвиняемите има право да избира къде да излежи присъдата си – на Иберийския полуостров или България. Седмината българи са част от международна ОПГ от 69 души, на които са повдигнати обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България