Екстремна топла вълна мори страната

Температурите ще минат 44 градуса на сянка, възможни са жертви и щети

Екстремна топла вълнѕ завладява цялата страна днес. Опасно високите температури ще продължат да се покачват спряно предишните горещи дни. В 17 области за днес е обявен червен код, а в останалите 11 – оранжев, съобщават от Националния институт за метеорология и хидрология към БАН. Очаква се максималните стойности на сянка да надхвърлят 40-44 градуса.

Червеният код означава голяма опасност - екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки, съветват синоптиците.

Най-горещо се очаква да бъде в Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Пловдив и Пазарджик.

В същото време адски горещини обхванаха Пиринско още вчера и десетки хора потърсиха медицинска помощ. Лекарите от Спешните центрове едва смогваха да се отзовават на адресите. Те реагираха на десетки обаждания за колабирали хора, вдигнали кръвното, получили инфаркти.

Над 40 градуса беше температурата в Симитли, Петрич, Сандански и други градове. Някои общински администрации промениха работното време и започват сутрин с час по-рано.

В неделя се очаква да започне рязко захлаждане, като температурите ще се понижат с близо 10°.

Служители на протест

Има огромна опасност от градушки

Ние няма да следим за въздействие, няма да изстрелваме ракети и има огромна вероятност да паднат градушки. Това заяви Денко Бончев, ракетострелец към команден пункт за борба с градушките в село Поповица по повод протестът на служителите на ракетни полигони за борба с градушките, който е насрочен за 3 юли, когато започва захлаждането на времето и се очакват дъждове.

Тогава недоволството си от ниските заплати, неподходящите условия на труд и упражняван натиск ще демонстрират служителите от областите Пловдив, Пазарджик и Плевен.

По думите на Бончев точно в 08:00 часа в понеделник те ще преустановят своята дейност.

Служителите на полигоните не могат повече да търпят обещанията всяка година, че увеличение на заплащането и подобряване условията за работа ще има.

Едно десетилетие

“Повече от 10 години сме на минимална заплата, без увеличение. Работната ни смяна е по 36 часа, а условията са мизерни – няма ток, няма течаща вода. Битовата база е на над 40 години. Работим в стари фургони, в които температурата надвишава външната до късните нощни часове”, посочи Денко Бончев. Той обясни, че в началото на активния сезон директорът на Изпълнителна агенция “Борба с градушките” е обещал увеличение на парите на служителите с 20%, като е казал, че ще напусне поста си, ако това не се случи. “Непрекъснато лъжа след лъжа. Сега обещанията са за среща на министерско ниво и подписване на споразумение за увеличение на заплатите, но никому не е ясно кога това ще стане. През цялото време ни се обяснява, че няма законов начин да ни бъдат увеличени заплатите”, обясни Бончев.

Предписания

Направиха над 300 проверки на басейни в София

Общо 365 текущи проверки на басейни в София са извършени от здравните инспектори в началото на летния сезон. Пет от тях са били след сигнали на граждани, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция.

274 са взетите проби и са издадени 34 броя предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. Съставени са 2 акта за административно нарушение и са връчени 3 заповеди за временно спиране експлоатацията на обекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България