Екшън като на филм в ОУ "Георги Бенковски" в Бургас, спец полицаи с кучета нахлуха заради съмнителна раница

Учениците от ОУ „Георги Бенковски“, което се намира в бургаския ж.к. „Зорница“, бяха евакуирани за минути след открита съмнителна раница във фоайето, а полиция и пожарна отцепиха района. Екшънът беше част от учебна тренировка, която имаше за цел да провери реакциите на педагогическия състав на учебното заведение, както и на всички служби при екстремни ситуации.

Истински фурор предизвика гърмежа, който разтърси двора на училището, след като специалист от СОБТ взриви раницата. Децата посрещаха с бурни аплодисменти и спец полицаите, които нахлула в училището с автомати и кучета.

На място присъства и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. "Целта на учението да се види и синхронизира реакцията на всички институции при получаване на сигнал за поставено съмнителен багаж в учебно заведение. Много съм доволен от бързата организация, която беше създадена от страна на учителите. Искам да отбележа, че така организация се създава и при възникване на пожар. Така че тази тренировка е изключително полезна. Съгласно закона, всяка една организация с над 50 души персонал трябва да проведе такова учение и да има план за действие при такива кризисни ситуации.", каза старши комисар Калоянов.

В занятието по противодействие на тероризма участват представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас и други.

Екшънът се разигра по предварително начертан сценарий. Охранителят на учебното заведение установи, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет - вероятно самоделно взривно устройство. Той незабавно уведоми директора на училището, в което към момента се провеждаха учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.

Директорът подаде сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпореди се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата.

На място пристигнаха служителите на Пето РУ - Бургас, РЗ ПБЗН, ЦСМП Бургас, Отдел „Управление при кризи и ОМП“ на Община Бургас. Приведен в действие беше Планът за действие в кризисни ситуации на ОДМВР – Бургас. Дойдоха и екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на взривното устройство.

Служители на Сектор СПС при ОДМВР – Бургас извършиха повторна проверка на цялата сграда за наличието на други съмнителни предмети, като такива не бяха открити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България