Росен Плевнелиев за завода на „Фолксваген“: Докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива

Как Роналдо доведе Де Лихт в „Ювентус“

Откриха две нови огнища на чума по свинете у нас

Мино Райола за Де Лихт: По манталитет е над Павел Недвед

Петя Аврамова: АПИ е спряла продажбата на винетки с едномесечно действие

Украинец, работил за Майкрософт, открадна 10 млн. долара в криптовалута

Премиерът Борисов обсъди план за ускорено развитие на автомобилната индустрия с представители на Аутомотив Клъстер България

„Технополис” започва изграждането на нов търговски център в Благоевград Наематели в него ще бъдат магазини за дамскa и мъжка мода, както и за стоки за дома

Обраха холандец в Шумен

Вижте кой е хакерът, пробил системите на НАП

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 17 юли 2019 г.

Апелативният спецсъд остави в ареста 11 души, задържани заради нелегална фабрика за цигари в Пловдивско

Светът отбелязва 50 години от старта на мисия „Аполо 11“ (ВИДЕО + СНИМКИ)

Задържаният за кибератака срещу НАП остава в ареста за 72 часа

Иззеха 11 пушки и пистолети от бракониери

ЕК: Банковият сектор в България е стабилен

Брюксел предупреди за прекомерни дисбаланси в икономиката ни

EК отчете прекомерни дисбаланси в икономиката на България, Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър в годишния си доклад за икономическата и социалната ситуация в държавите членки от Европейския съюз. В доклада се подчертава финансова стабилност на банковия сектор през 2016 година.

Според Брюксел все още са нужни действия за отстраняване на някои слабости в икономиката ни, като пречките при процедурите за несъстоятелност, лошите кредити и висока задлъжнялост на фирмите. Сред държавните предприятия с най-големи дългове са тези в енергетиката. За пример се дава АЕЦ “Белене”, заради която страната плати неустойка на Русия от над 601 милиона евро, или 1,3% от БВП.

Отвън отчитат, че пазарът на труда у нас се подобрява, но равнището на заетостта продължава да е слабо, а дългосрочната безработица – висока. Сенчестата икономика и недекларираният труд остават големи.
Припомня се лошата интеграция на ромите. Повтаря се проблемът със застаряващото население и напускането на млади трудоспособни българи в посока развитите държави. Повтаря се и проблемът с корупцията и недоверието към правосъдната система, което спъва инвестициите.

Докладът ще бъде обсъден с правителството, от което се очаква национална програма за реформи, съгласувана с общините и социалните партньори. През пролетта се очаква комисията да отправи конкретен списък с препоръки към България за решаване на икономическите проблеми.

Миналогодишните препоръки са почти неизпълнени, става ясно от доклада. За подобряване на реформите са помогнали задължителните условия за усвояване на еврофондовете, както и плана “Юнкер” за инвестиции. От безвъзмездните пари по програми сме усвоили 33% от общия бюджет до 2020 г., пише още в доклада на ЕК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.