ЕК: Не бързаме с номинацията на следващия български еврокомисар

От Европейската комисия дадоха да се разбере, че не бързат с номинацията на следващ български еврокомисар след оставката на кабинета "Борисов“, предаде БНР.

Оставката на правителството в България не означава, че страната ще спре да бъде управлявана, посочи говорител на ЕК. След обявеното напускане на Кристалина Георгиева на 31 декември институцията е готова да обсъди назначението на следващ комисар от България дори и със служебно правителство, стана ясно от отговора на Маргаритис Схинас: "Председателят Юнкер напълно вярва в конституционната и политическа система на България. Той е сигурен, че ще намери събеседник на подходящото ниво, с когото да обсъди номинацията на нов български комисар".

Говорителят намекна, че Комисията може да почака и до следващата година: "Нямаме уточнен краен срок. Кристалина Георгиева все още е член на колегиума на комисарите. Председателят Юнкер ще обсъди името на следващия комисар с българското правителство, когато му дойде времето."

Заместник-председателят Георгиева подаде оставка и от януари започва работа в Световната банка. Схинас отново отказа да даде индикации за ресора, който би получил следващият български представител в Комисията.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер приветства избирането на Румен Радев за президент на България, съобщи още говорителят на Комисията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България