ЕК: Отпусканите пари за Румъния може да бъдат спрени

Европейската комисия предупреди Румъния, че отпусканите по европейски фондове пари може да бъдат спрени заради приетите от кабинета в Букурещ промени в законодателството за борба с корупцията.

„Преди седмица отчетохме напредъка на страната за последните 10 години по механизма за сътрудничество и проверка – той е забележителен. Румъния е в последната отсечка от дълъг маратон в утвърждаването на необратимостта на върховенството на закона.

Това, което виждаме в последните дни, е тревожно. Новото законодателство е отстъпление от напредъка, постигнат в последните 10 години. Призовавам настоятелно правителството да преразгледа законовите промени”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс в извънреден дебат в Европейския парламент в Брюксел, съобщи БТВ.

„Румънците, както всички в Европа, заслужават власт, която се бори с корупцията, за да я изкорени. Призовавам правителството да не се отклонява от пътя и да успеем да приключим с механизма. Новото законодателство може да се отрази в осигуряването на европейско финансиране”, предупреди зам.-председателят на ЕК.

В последвалия дебат мнозинството евродепутати изразиха тревога от събитията в Румъния от последните дни.

Европейската народна партия (ЕНП) изрази загриженост от действията на правителството в Букурещ и се усъмни, че то чува възраженията и протестите.

„Членството в ЕС не се изразява единствено в получаването на европейски средства, то предвижда приемането и прилагането на европейските ценности. Задължително е корупцията да бъде преследвана. Въпреки че е суверенно, румънското правителство не може да прави, каквото му хрумне. Ако правителството не следва волята на народа, то не е демократично”, посочи парламентарната група.

Групата на социалистите и демократите (СД) коментираха, че основни принципи са поставени под въпрос и когато са нарушени, ЕП трябва да вземе отношение. Тя защити виждането, че в Румъния трябва да бъдат изпратени наблюдатели.

Европейските реформатори и консерватори коментираха, че законодателните промени в Румъния закрилят председателя на румънската социалдемократическа партия. „Няма време за наблюдателна мисия, трябва да се отиде там още утре. Следващата жертва може да бъде националната антикорупционна служба”, посочиха от парламентарната група.

Либералите от АЛДЕ коментираха, че ЕК се намесва, за да бъде отменено законово решение, разрешено от румънската конституция. „Не може да се опитваме да сменим румънското правителство под този претекст”, смятат пък либералите.

Групата на Европейската обединена левица призова за ден на траур след приемането на законодателните промени. „Гражданите и медиите могат да спрат този процес”, коментираха от парламентарната група.

Според Зелените румънците възприемат сериозно демокрацията и това се вижда от протестите в последните дни. Групата „Европа на свободата и пряката демокрация” подкрепи хората в Румъния и заяви, че корумпираните не трябва да имат достъп до властта.

Групата „Европа на народите и свободата” критикува ЕК, че не се е намесила при предходни скандални събития в Румъния, особено след последните избори. Групата определи последните събития като „драматичен момент” за Румъния. Не е времето сега хората от улиците да свалят правителството, може да има непредсказуеми последици, заявиха от парламентарната група.

Шест западни държави също изразиха дълбоко безпокойство от решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения и заявиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните й партньорства, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия заявиха, че решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство „може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа