ЕК подобри прогнозата си за страната ни

Заплатите ще растат по-бързо от инфлацията, прогнозират от ЕК.

БВП на България ще нарасне с 3,5%

Ще вдигат заплатите

Европейската комисия подобри прогнозата си за България. Икономиката на страната ни ще нарасне с 3,5% през 2021 г. и с 4,7% през 2022 г., се казва в пролетната прогноза на ЕК. Експертите в Брюксел са по-оптимистично настроени за България. В зимната си прогноза от ЕК предвиждаха ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни да е само с 2,7% през тази година. Според новите очаквания икономическата активност в страната рязко ще се повиши през втората половина на годината.

Предвижда се износът на стоки да бъде в основата на възстановяването на икономиката през тази година. Износът на услуги ще зависи до голяма степен от ситуацията в туристическия сектор. Приходите в туризма обаче през тази година ще останат с близо една четвърт под нивото от преди пандемията.

Безработицата в странана ни нарасна в началото на пандемията, но е започнала да се стабилизира през втората половина на 2020 г. Според ЕК заетостта постепенно ще нараства – с 0,6 на сто през тази и с 1,3 на сто през следващата година. Реалните заплати ще продължат да растат, посочват от ЕК.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика