ЕК: Постигнат е достатъчен напредък в първата част от преговорите с Лондон за Брекзит

Снимка: Архив

Европейската комисия съобщи, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС и препоръча на Европейския съвет да приеме същото заключение. В свое изявление ЕК посочи, че оценката й почива на съвместен доклад, подкрепен днес по време на срещата между британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Комисията е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 г. — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение. Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС в Обединеното кралство", се казва в изявлението.

Що се отнася до финансовото споразумение, Обединеното кралство е приело, че ангажиментите, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, включително Обединеното кралство.

По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

„Това са трудни преговори, но сега осъществихме първи голям напредък. Удовлетворен съм от справедливата сделка, която постигнахме с Обединеното кралство. Ако 27-те държави членки се съгласят с нашата оценка, Европейската комисия и главният ни преговарящ Мишел Барние са готови да започнат незабавно работа по втората фаза от преговорите. Ще продължа да предоставям на Европейския парламент възможност да участва много активно по време на целия процес, тъй като той ще трябва да ратифицира окончателното споразумение за оттегляне“, коментира Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви.

Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък. Ако Европейският съвет сподели мнението на ЕК, ще бъде решено преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите отношения с Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа