ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Снимка: Pixabay/Архив

Европейската комисия предложи днес да се променят правилата за акциза върху алкохола в ЕС. Малките производители на алкохол се предвижда да могат да участват в нова европейска система за заверяване на техния достъп до по-ниски ставки на акциза. Ще се предприемат мерки срещу незаконното използване на необлагаем, но негоден за пиене алкохол, за производство на напитки. Ще се въведат промени в облагането с акциз на бирата с ниско алкохолно съдържание.

ЕК предлага въвеждането на единна система за заверка, която потвърждава статута на независимите малки производители на алкохол. Предвижда се изясняване на процесите и условията за производство на алкохол в ЕС, негоден за пиене (денатуриран). Този алкохол се използва при производството на различни стоки, като почистващи изделия, течност за чистачки, парфюми и антифриз, и е освободен от акциз.

Това освобождаване може да се използва от производители за създаването и предлагането на опасни фалшиви напитки, без да плащат данъци и при заплаха здравето на потребителите, се посочва в съобщението на ЕК.

Комисията предлага остарелите процедури на хартиен носител, използвани за проследяване на движението на определени видове денатуриран алкохол, да бъдат заменени със задължителното използване на системата за движение и наблюдение на акцизните стоки.

Предвижда се намаление на акциза за бирите с ниско алкохолно съдържание. Досега за ниско се възприема съдържание от 2,8 процента алкохол, а се предвижда намален акциз да се прилага за бира с алкохолно съдържание до 3,5 процента.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа