ЕК предлага финансиране на страните членки, приели спасени мигранти

Снимка: Архив

Европейската комисия предложи днес финансови стимули на страните членки за приемането на мигранти от спасителни кораби в Средиземно море, като част от усилията за разрешаване на спора с Италия, предаде АФП.

Предложенията разширяват договореностите на трудната среща на върха на съюза миналия месец, приети след като новото италианско правителство отказа да пуска такива съдове в свои пристанища.

ЕК предложи на страни-членки доброволки да финансира създаването и управлението на центрове на тяхна територия, в които да бъде определено дали мигрантите отговарят на условията за убежище в Европа или са икономически мигранти, подлежащи на връщане в родините им.

Комисията предлага освен тона на членки-доброволки по 6000 евро за всеки приет мигрант от тези „контролирани центрове“, отговарящ на условията за убежище в ЕС.

„Готови сме да подкрепим страни членки и трети страни, за да си сътрудничат по-добре във връзка със свалянето на брега на спасените в морето хора“, заяви комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. „Но за да започне това веднага да работи на терен, трябва да сме единни, не само сега, но в дългосрочен план“, добави той.

Посланиците на членките на ЕС ще обсъдят в сряда концепцията за контролирани центрове в ЕС и възможността за бързо използване на временна рамка за сваляне на спасените в морето хора на брега в ЕС.

Засега няма признаци някоя страна да е готова да създаде такива центрове.

 

Коментари

Задължително поле