На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

ЕК: Растежът на България стига 3,1%

През 2017 г. Брюксел очаква забавяне на инерцията на българската икономика и растеж от 2,9%.

Експертите предупреждават за задълбочаване на дефлацията

Брюксел подобри очакванията си за икономическия растеж на България до 3,1% през тази година, показва есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК). През пролетта те бяха за 2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). През 2017 г. ЕК очаква забавяне на инерцията на икономиката и растеж от 2,9% при предишна прогноза за ръст от 2,4%, а за 2018 г. прогнозата е БВП да се увеличи с 2,8%.

Комисията занижава и очакванията си за безработицата в страната през настоящата година до 8,1% при прогноза от 8,6% през пролетта. По-благоприятна е и прогнозата за дефицита – 0,9% за тази година спрямо 1,1% преди. За 2017 г. експертите от Брюксел считат, че дефицитът на България ще се свие до 0,8%. Те обаче предупреждават, че дефлацията в страната ще се задълбочи и ще достигне 0,9% през тази година, преди да излезе на положителна територия през 2017 г. Прогнозата за дълга също е по-песимистична в сравнение с май месец. Сега очакванията са той да нарасне до 29,4% от БВП през тази година вместо до малко над 28%, каквато беше предишната прогноза. Според ЕК частното потребление ще е основен двигател на икономическия растеж на България. За тази година се очаква вътрешното търсене да допринесе най-много за растежа в сравнение с износа. Ръстът на частното потребление се очаква да достигне 3,2%, докато за инвестициите се смята, че ще се свият с 0,8% заради забавеното усвояване на европейските фондове през новия програмен период.

В рамките на деня България получи втора добра международна оценка. След преглед от Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие страната е с рейтинг Largely Compliant за съответствие на българското законодателство, регулаторните режими и административни практики с международния стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели.

“Полученият рейтинг е висока международна оценка за страната ни и има важно значение за репутацията на България и представянето й като надежден партньор за предотвратяване на трансграничното укриване на данъци и отклонението от данъчно облагане чрез блокиране на възможностите за избягване плащането на данъци, за засилване прозрачността на данъчните системи и стимулиране на ефективния обмен на информация за данъчни цели между държавите”, съобщиха от финансовото министерство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.