Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Четирима души са загинали при самолетна катастрофа в Еквадор

Електричество от мъх

Зелена декоративна стена, съставена от множество клетки, пълни с мъх, която произвежда електричество.

Домашната енергийна система е създадена от рускинята Елена Митрофанова, която решила да проучи възможностите на мъха. Така се появили глинени тухли, които действат като биофотоволтаици. В отвора на всяка тухла е вграден мъх.

После законите на природата влизат в действие. При фотосинтезата някои от органичните съединения се отделят и попадат в почвата. Бактериите, които са в нея, се хранят с тези съединения и предизвикват разпадането им на електрони. Мъхът е поставен върху основа от хидрогел и въглеродни влакна, които привличат електроните. Така те действат като анод и карат електроните да произвеждат електричество, информира БНТ.

Глинените тухли са проектирани по начин, който да създава най-благоприятни условия за мъха. Той се поставя в специални кухини, до които не достига пряка слънчева светлина. Освен това „енергийните клетки“ не са лакирани, за да прониква влага. Лак е поставен само на дъното.

Тухлите се свързват в една обща енергийна система и могат да бъдат поставени върху фасади на сгради. Освен, че може да произвежда енергия, „зелената стена“ действа и като изолация. В енергийните клетки могат да бъдат поставени и други растения, например водорасли. Според Елена, обаче, мъхът е най-подходящ, защото не изисква специални грижи. Освен това, вътре в тухлите, той е достатъчно защитен от пряката слънчева светлина. За да се запази влагата, тухлите не са боядисани.

Произведената от мъха енергия не е много, но пък Елена е убедена в успеха на биофотоволтаиците. Според нея те имат много предимства в сравнение с познатите фотоволтаици. Например, по евтини са, самовъзстановяват се, разграждат се без вредни остатъци и като цяло са по-устойчиви. Елена вярва, че те са перфектното решение за градски условия. Едва ли „зелените стени“ скоро ще изместят традиционните източници на енергия, но пък могат да внесат красота и разнообразие в много градове.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Зелена декоративна стена, съставена от множество клетки, пълни с мъх, която произвежда електричество.“ Колкото стената е зелена /всъчщност е бяла/, толкова произвежда и електричество. Хибридната война се нуждае от пропаганда, за да побеждава. Само дето под нейно влияние могат да попаднат единствено недоразвити мозъци. А те не са чак толкова много!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.