Електромобил "скъса" Veyron на спринт

На стартовата линия - светлата страна на електричеството на Concept One срещу тъмната страна на бензиновото чудовище Bugatti Veyron.

Над 1000 конски сили мощност, над 400 км/ч максимална скорост, гигантски 8-литров двигател W16, четири турбокомпресора - никой не може да се сравнява с Bugatti Veyron освен неговият наследник Bugatti Chiron с 1500 конски сили. Въпреки че ускорява за по-малко от 2,5 секунди от 0 до 100 км/ч, светкавично бързият Veyron обаче си намери майстора в лицето на концептуалния хърватски електромобил Concept One. Неговият създател Мате Римац твърди, че това е най-бързата електрическа кола в света. За да докаже думите си, конструкторът покани Veyron на серия от гонки за изясняване на въпроса кой е по-по-най.

В няколко зрелищни надбягвания електрическият Concept One демонстрира уникалните си спринтьорски качества в директен дуел с именития си съперник. Видео от първото състезание вече кръжи в интернет и показва как Veyron губи на традиционната дистанция от четвърт миля (402 м). На писта в Хърватия при температура минус 5 градуса електрическият концепт с 1088 конски сили буквално "къса" на старта фамозното Bugatti с 1001 конски сили. На хартия само за 14,2 секунди Concept One достига 300 км/ч, а Veyron е с половин секунда по-бавен. На практика електромобилът дърпа с две-три дължини веднага след старта, а Bugatti съкращава изоставането чак към края на 400-метровата отсечка. Бруталният въртящ момент от 1600 Nm на Concept One идва с докосването на педала на газта, докато за постигането на не по-малко впечатляващите 1250 Nm на Veyron е нужно развъртането на двигателя и четирите турбини. Победата на електрическия концепт потвърждава превъзходството на моторите на ток пред тези с вътрешно горене в спринтовите дисциплини.

Вижте видео от гонката на писта:

www.youtube.com/channel/UCNxx1hqJCGaw-kJG2p2w5eg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили