Що за птица си? Светът живее в ритъма на ранобудните „чучулиги”, науката се обяви в защита на „совите”, а на „гълъбите” им е все едно

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната

7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Борисов: В рамките на една година ще се поздравим с успех за Еврозината

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Електронната връзка между КАТ и нотариусите ще облекчи 300 хил. граждани годишно

Снимка: Владимир Савов

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Камарата на нотариусите автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на на превозно средство и ще подобри работата на „Пътна полиция“.

Това заявиха комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара, по БНТ.

“Системата за обмен на данни вече работи от една седмица”, заяви Бойко Рановски. Идеята е да се спести времето на гражданите, а държавата да запази контрола си върху сделките с автомобили чрез нотариусите, допълни Димитър Танев.

Нотариусът проверява и правата за собственост, декларация за произход на средствата, ако цената е над определена, а останалото се проверява от самата система по автоматичен начин, обясни Танев.

“На практика се тества една административна услуга чрез нотариалните кантори, с която се осигурява бързина и сигурност”, обясни Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

Гражданите трябва да поискат подобна услуга, но е задължение на нотариусите да изясняват всички елементи от услугата си, допълни Танев.

Промените в закона са насочени към защита и на на продавача, и на купувача, заяви комисар Рановски. Отпадна и задължението продавачите да представят договори, а информацията се получава автоматично по системата на нотариусите. Така по думите на комисар Рановски се облекчава задължението на над 300 хиляди граждани годишно да представят договорите за покупко-продажба в КАТ.

“Автоматичните проверки гарантират на купувача, че превозното средство е проверено отвсякъде”, увери Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Благодарение на новата версия на тази система, действаща от март тази година нотариус отказа да ми изповяда продажба на кола, придобита по наследство, тъй като връзката с КАТ изисква сделката да бъде сключена от името на починалото лице, а било правен абсурд да се направи заверка на подпис на починало лице… “Улесняващата гражданите алтернатива”, дължаща се на връзката с КАТ била колата да се закара от Варна до София, да се смени номера и големия талон, а след това всичко обратно, тъй като купувачът е от Варна…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.