Електроразпределение Юг посреща зимата с нова високо проходима техника

Дружеството вложи над 3 млн. лева за полагане на подземни кабелни линии

„Електроразпределение ЮГ”, което е част от EVN България, вложи над 3 млн.лв. от началото на 2017 г. за полагане на подземни кабелни линии с цел намаляване влиянието на атмосферните условия върху електроразпределителната мрежа. Кабелирането на електропроводи е сред най-ефективните мерки за подсигуряване на електрозахранването през зимата, а новата концепция с вкопаване на въздушните електропроводи в земята бе приложена в районите на Асеновград, Стамболийски, Ямбол, Тополовград, Елхово, Бургас и Поморие.

От „Електроразпределение Юг” съобщиха още, че вече е завършила  подготовката за есенно-зимния сезон, когато мрежата и съоръженията работят при големи товари и тежки климатични условия. Подготовката обхваща въздушни и кабелни линии, електрически уредби, трафопостове и възлови станции, собственост на дружеството. Подготвителните мероприятия включват инспекции и ремонти на съоръжения, доставка на оборудване и специализирана техника.

Дружеството ще посрещне зимния сезон с необходимия запас от складови наличности и материали, като особено внимание се отделя на зимните курорти и туристически центрове.  В цифри подготовката за предстоящата зима на „Електроразпределение Юг” към този момент включва: инспектиране на над 56 000 км мрежи „средно“ и „ниско“ напрежение и над 13 000 трафопоста и възлови станции; почистване на 678 км просеки; подмяна или ремонт на 2908 стълба; доставка на материали и оборудване по места – дистанционни щанги за сваляне на лед от проводници, снегоходки, радиостанции и дизел-генератори, които могат да се използват при необходимост.

Освен това е извършена специализирана механизация на наличните 367 високопроходими автомобили, 9 моторни шейни, 29 високопроходими автовишки и 2 броя АТВ, оборудвани с вериги, които се използват в труднодостъпни места. Изградена е вътрешна радиомрежа за бърза комуникация, независима от външни доставчици.

Налична е и модерна система за телемеханика, която позволява дистанционно управление на съоръженията по мрежата. Осигурени са и 75 аварийни екипи с нова модерна високо проходима техника, както и възможност за включване на допълнителен брой сътрудници при извънредни ситуации, сключени са договори с външни фирми за допълнителен персонал и техника при необходимост, подсигурена е и система за координация на аварийните екипи чрез GPS.

В случай на необходимост в дружеството е създаден процес за работа при кризи и активиране на координационен вътрешен Кризисен щаб. В повишена готовност са и шестте центъра за

кабелни лаборатории, двете специализирани диспечерски звена за управление на мрежата и трите центъра за специализирана техника на дружеството, съобщиха от централата му в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България