Елена Йончева изпрати жалба до съда в Страсбург заради искането на имунитета й

Евродепутатът от БСП Елена Йончева е изпратила жалба до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, след като вчера българските власти поискаха от председателя на Европарламента да свали имунитета й .

Във Фейсбук Йончева написа: " Относно изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на моя имунитет, бих искала да заявя следното - практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни".

Евродепутатът от БСП припомня, че още докато беше в българския парламент е дала съгласието си имунитетът й да бъде свален. "Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо. Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая.", пише още Йончева.

Коментари

Задължително поле