Елена Йончева пита Борисов за необявената среща с президента на Иракски Кюрдистан

Журналистът и депутат от БСП Елена Йончева е отправила официално питане до премиера Бойко Борисов относно срещата му с президента на автономната република Иракски Кюрдистан, Масуд Барзани, която се проведе миналата седмица и не беше официално обявена от Министерски съвет.

Йончева пита Борисов дали на срещата е разисквана българската позиция по отношение на предстоящия референдум за независимост, който кюрдите възнамеряват да проведат, в опит за отделяне от Ирак.

"Разисквана ли е темата за предоставяне от страна на България на военна помощ за автономията", се казва още в депутатското питане.

Както "Труд" писа, за срещата съобщи официалният сайт на президентството на Кюрдистан, а пред изданието ни от Министерския съвет потвърдиха информацията, като обясниха, че посещението е било част от обиколка, в която е включена и страната ни.

Визитата е отразена широко и от канал „Кюрдистан 24“, където има репортаж от разговора. Основната тема, по която са говорили Борисов и Барзани, е била за референдума за независимост, който Иракски Кюрдистан иска да организира и от автономия на световната карта да се превърне в държава. Освен България Масуд Барзани е посетил Йордания, където също е представил идеята на Световната икономическа конференция за Близкия изток и Северна Африка.

Българският премиер и президентът на автономията са обсъдили и развитието на военните операции срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България