68% от британците не искат страната им да участва в изборите за ЕП

Емил Миланов, консул в Индия: Установихме връзка с осем български граждани в Шри Ланка

Започва Страстната седмица

Пендаровски води с минимална разлика след първи тур на президентския вот в Македония

Владимир Зеленски води убедително на президентските избори в Украйна

Времето се затопля

На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, “Капитал” пробва да превземе “Артекс”

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Елена Йончева: Правителството облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя

Правителството на Бойко Борисов нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които унищожават българската земеделска земя. Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева при внасянето на искане до Министерство на енергетиката за информацията за концесията за добив на въглища в Пернишкия въглищен басейн, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя припомни, че в събота, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народните представители от региона Станислав Владимиров и Любомир Бонев, е посетила Дивотино и кметът на селото е обяснил, че фирма, свързана с Христо Ковачки, унищожава земеделски земи в района.

„Хората от селото отиват, за да обработват своите ниви и установяват, че ги няма.  Това са около 200 декара унищожена обработваема земя“, коментира Йончева. Тя добави, че при извършената проверка са установени чудвищни закононарушения.

Йончева уточни, че концесията на фирма „Мини Открит Въгледобив“ ЕАД е изтекла на 13.08.2014 г. Според жителите на селото обаче дейността й не е прекратена и добивът се е извършвал незаконно година и половина след това. „На 1.03.2016 г. концесията е подновена със задна дата, а това противоречи на всякаква правна логика“, каза още Йончева.

Народният представител обяви, че на последното си заседание  правителството „Борисов 2“ е прехвърлило правата на старата фирма към нова, отново свързана, според хората, с Христо Ковачки. „Новата фирма е „Мин индъстри“ ООД, тя е с капитал 2 лв. и най-скандалното е, че прехвърлянето на правата към нея става без конкурс“, обяви още Елена Йончева. Тя коментира, че общественият натиск е голям и заради това мината е прекратила своята дейност. Земята на хората, обаче е унищожена. Кой ще я възстанови и кой ще понесе отговорност“, попита Елена Йончева

„Този случай е христоматиен пример за схемата – хора с пари помагат на една власт  да се закрепи, за да върне тя услугата след това. Тук става дума за узаконяване със задна дата и позволяване на прехвърляне на фирма, която има огромни задължения към хазната“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Това е показателно за цялата объркана политика на правителството по отношение на концесиите. На всички невероятни опити да се концесионира  летище „София“, както и на  цялата битка – кой да отговаря за концесиите на морските плажове. Заради всичко това – концесия в България се е превърнала в мръсна дума и в символ и синоним на грабеж“, заяви Крум Зарков.

Той добави, че за всичко това левицата ще поиска повече информация и след като социалистите се запознаят  с нея, ще сезират и други отговорни органи, в това число и прокуратурата. „Много е вероятно да има данни за извършени престъпления“, допълни Зарков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.