На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Елена Йончева: Ще сезираме прокуратурата и ДАНС. Валери Симеонов: Елена Йончева отива на прокурор

Снимка: Архив

“Имаме обосновани съмнения, че се търгува с българската национална сигурност. Част от оградата по границата се строи некачествено, в резултат на което е и този бежански поток”. Това заяви народният представител от “БСП за България” Елена Йончева пред журналисти в парламента.

Йончева уточни, че с решение №17 на МС от 14.01.2015г. е прието оградата да бъде двуредова. “Едноредова ограда, според това постановление, се предвижда да бъде построена само в труднодостъпните райони и по поречието на реките”, допълни народният представител. По нейните думи същата година, на 20 ноември, Главна дирекция “Гранична полиция”, с писмо №32820018149, нарежда на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да преминат към строителството от двуредова към едноредова ограда. “Фирмите, които изпълняват това строителство, сами променят проекта, дори и на едноредовата ограда, която е приета от Министерството на вътрешните работи”, коментира депутатът от левицата.

Елена Йончева посочи доклад на Главната инспекция на МС от тази година, в който се казва, че даденото указание за строителство на едноредова ограда не кореспондира с утвърденото от министъра на вътрешните работи задание за проектиране на съоръжението, по което областните управители вече са имали сключени договори за изграждане на съоръженията и обслужващия персонал. Тя подчерта, че едноличен търговец строи тази ограда и променя проекта на МВР. Йончева попита кой и защо нарежда на областната управа, на частни фирми, сами да променят проекта на оградата и с каква цел. “Имаме съмнения, че от оградата и от нашата сигурност се краде”, каза още тя.

“Имаме съмнения и относно самата стойност на оградата”, продължи Йончева. Тя обясни, че първите 30 км, строени от януари до юни 2014 година, от Министерството на отбраната, струват около 300 000 лв. линеен км. “Днес цената е четири пъти по-скъпа. Бихме искали да получим доказателства, че това отговаря на качеството на оградата и е повишено съответно с четири пъти”, коментира депутатът. Йончева е категорична, че ще сезира прокуратурата и ДАНС и ще предостави всички документи.

“Относно камерите за наблюдение по границата, повече от три години те не работят и въпросът ми е защо”, попита Йончева. Тя цитира доклад на Главния инспекторат на МС, според който от Капитан Андреево до граничен пункт Лесово, от края на юни 2014 година до април 2017 година, голяма част от камерите не работят. “Става въпрос за един участък, който е много натоварен откъм преминаване на мигранти”, уточни тя.

Валери Симеонов: Елена Йончева отива на прокурор

“Елена Йончева отива на прокурор. Депутатката от БСП насочва бежанския поток, застрашавайки националната сигурност – позор!”, написа Валери Симеонов в туитър.

По-рано вицепремиерът и съпредседател на Патриотичния фронт обяви пред журналисти: Няма фирми на ПФ, които да изграждат оградата по границата, трябва да се гордеем със съоръжението, което може да бъде наречено “Великата българска стена”.

Във връзка със започната проверка от ВКП заради сигнал на Велизар Енчев, в който се твърди, че дейността по изграждане на оградата се осъществява от фирми на Патриотичния фронт, както и че цените по договора са многократно завишени, Валери Симеонов коментира: “В личен план за 62 години това, с което се гордея, че съм изградил, е моето чисто и неопетнено име. Всеки, който се опитва да хвърли петно върху него, ще получи съответното съдебно наказание”.

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе днес сигнал до Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно редица изказвания на народния представител от БСП Елена Йончева, в които тя разпространява информация с потенциал да нанесе вреди на държавата и да застраши националната сигурност, съобщи по-късно правителственият пресцентър.

Сигналът се отнася до две телевизионни участия на г-жа Йончева, разгласяващи неразумно и нерегламентирано структурата и типа на изграденото възпиращо съоръжение по границата с Република Турция. Г-жа Йончева уточнява конкретни гранични пирамиди, между които, по нейни думи, загражденията са най-лесни за преминаване и към които, отново по нейни думи, „е най-естествено” да се насочат бежанците, желаещи да влязат по незаконен начин в Република България.

Симеонов сигнализира прокуратурата и за изнесен в ефир „доклад” на Инспектората на Министерския съвет, според който в райони на преградното съоръжение има неработещи технически съоръжения. Прокуратурата трябва да провери истинността на цитирания „доклад” и начина, по който народният представител го е придобил, включително дали г-жа Йончева е използвала по нерегламентиран начин предходната си позиция в президентската администрация за тази цел.

В сигнала до прокуратурата се изисква и проверка на начина, по който е копирана документация за възпиращото съоръжение по границата, включително договори и платежни документи с фирмите-изпълнители, в областните управи на област Ямбол и област Хасково, изнасянето на информацията и пренасянето й в Президентството. Всичко това е извършено без приемно-предавателни протоколи и надлежни документи.

Заместник министър-председателят изисква да се провери и връзката между г-жа Елена Йончева и лицата, участвали в процеса на изнасяне на документацията.
Валери Симеонов напомня, че един народен представител е длъжен да изпълнява, а не да нарушава клетвата си за служба на Отечеството.

ДАНС проверява по нареждане на ВКП

Във връзка с множество въпроси от представители на медиите пресцентърът на Прокуратурата съобщава:

На 10.03.2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип /ограда/ с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени.

От Върховна касационна прокуратура бе изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от МС, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител.

Редът и условията за възлагането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница се определя от ПМС № 55/12.03.2015 г., а с допълнителни актове на МС са били одобрени допълнителни разходи /ПМС №19/28.01.2016 г./ и са взети неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на РБ /РМС № 17/14.01.2015 г./.

С постановление от 28.03.2017 г. ВКП възложи на АДФИ извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка.

Възложената от ВКП проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила.

Цветан Цветанов: Добре е компетентните органи да направят съответната проверка

Добре е компетентните органи да направят съответната проверка по оградата на българо-турската граница. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти. По думите на Цветанов това ще даде възможност да се установи дали има някакво нарушение и ако има, да бъде санкциониран този, който го е извършил. Според него възпиращото съоръжение на българо-турската граница и допълнителните съоръжения, които се изграждат са част от националната сигурност на страната

Цветанов обърна внимание, че неслучайно Ангела Меркел е подкрепила България, за да гарантира сигурността на ЕС. „От тези 160 млн. евро вие знаете, че БСП говореха само преди три дни, че има 0 евро, които са усвоени“, посочи Цветанов. Той обясни, че на вчерашния блиц-контрол на Вътрешна комисия, министър Валентин Радев е обяснил, че от тях за 33 млн. евро са подписани договори. „За 70 млн. евро приключват процедурите, има обжалвания, които ще трябва и те да се изчакат и остават още 57 млн. евро, по които се прави спецификацията и ще се обявяват обществените поръчки“, коментира Цветанов. Той поясни, че с 320 млн. лв. ще се подпомогне изграждането на по-добрия капацитет на външната граница, ще се закупи високопроходима техника за българските полицаи и всички служители в областните дирекции. „Ще можем да бъдем по-адекватни при всяка една кризисна ситуация“, допълни Цветанов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не ще да се явявам в защита на Елена нито в полза на Симеонов .Темата е обшира и ще се задоволя с кратък коментар.Въпросното съоръжение се изгражда в продължение на повече от три години и все има да се доизгражда .През това време се смениха четири правителства и същата е снимана по телевизията и показвана без чет.Като лого на екрана често се изписва 268 гранична пирамида .При парламентарен контрол на депутатско питане МВР обесняваше за хода на строителството от коя до коя гранична пирамида се стигнало .Другия момент е спора за падналата ограда подпряна с кол е строена в интервала от управлението между Б1 и Б2.На няколко пъти са показвани видео записи от работещи камери бездействието на гранични полицаи кат каналджии привеждат мигранти .Изнесена бе информация от граничните полицаи при инспектиране то им от сл.МВР Узунов че камерите не работят това го потвърди и г-н Радев при инспектиране М.Търново и Средец .Същия потвърди уязвимите направления за преминаване безпроблемно ..Итова ли е квалифицирана информация че шефа на Гранична полиция е оставил полицайте без автомобили поради това че е забравил да подпише обявена обществена поръчка .Не е нужно да отклоняват вниманието на хората чрез евтини пиар на гърба на Оградата .

  2. Чак вече ме е гнус от продажни политици, които докопали се до софрата, си разпищолват по начин, на който и бай Ганьо ще завиди. Освен позор, какъв друг коментар може да има на горните простотии на “патриотара”

  3. Престъпниците на България .. са … Вси4ки коиито са били във властта . от .. 1989 .. до … 2017 … От президенти те , до наи ниските етажи на властта , това са престъпниците коиито за .. 27 .. години ограбиха българския народ .. какво о4аквате от престъпници , кражби , далавери , тлъсти комисиони ..

  4. КОГАТО ЗАПОЧНАХА РЕД СЪЛЗИ , РЕД СОПОЛИ ДА СЕ ИЗЛИВАТ ВЪВ;.ВЕСТНИЦИТЕ ПО ПОВОД НА НЕЩАСТНАТА ОГРАДА ПО ГРАНИЦАТА , ВСЕКИ КОЙТО ИМА ИЛИ НЯМА РАБОТА И МНОГО СВОБОДНО ВРЕМЕ А И ХЪС ДА ГО НАЧУКА НА ГЕРБ И ББ СЕ ЗАХВААНАХА ДА ТВОРЯТ МИСЛИ ЗА НАЩАТА СИГУРНОСТ .И КАК ДА СЕ ОПАЗИМ ОТ МИГРАНТИ И АТЕНТААТОРИ ..КАКВО ЛИ НЕ ЧУХМЕ ОТ МЪДРИ И ПО МЪДРИ ХОРАИ НАКРАЯ СТАВА ЯСНО ЧЕ ТОВА НЕ Е ГРИЖА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ГРАНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА , А НАЙ ОБИКНОВЕНА И ДОСТА МРЪСНА БИТКА НА БСП В ПОХОДА И ЗА ЗАВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА ПО БОЛШЕНИШКИ ТЕРТИП ..А ТОЗИ ТЕРТИП Е ЯСЕН -ПЛЮЙ КОГАТО ИСКАЩ , СРЕЩУ КАКВОТО И КОГОТО ТРЯБВА , ПО ВСЯКО ВРЕМЕ И С КОЛИЧЕСТВО ТЕЧНОСТ СПОРЕД ВМЕСТИМОСТТА СИ -АПОТЕОЗЪТГ БЕШЕ ЖУРНЛИСТКАТА И ДЕПУТАТКАТА ЙОНЧЕВА , КОЯТО С ИЗЦЪКЛЕН ПОГЛЕД ГРОМИ КЛАСОВИЯ ВРАГ .НЕЩО ОБАЧЕ СЕКНАХА НЕГТИВНИТЕ ОЦЕНКИ ЗА КАЧЕСТВО И ЗАТОВА ПРЕМИНАХА НА КОЛИЧЕСТВО -ИМА ВРЕМЕ И ОЩЕ НЕЩО ЩЕ ВИДИМ И ЩЕ ЧУЕМ!!!! -И ЗАПОЧВАМ ДА ЧАКАМ , ЗАЩОТО СЕИРЪТ В НАШАТА РОДИНА СТАВА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, НЕЩО КАТО МЕЗЕТО КЪМ РАКИЯТА –

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.