На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Елен Герджиков: В „Младост“ има не само забавени преписки, а и липсващи документи Иванчева е действащ кмет, само съд може да я отстрани от длъжност, заяви шефът на СОС

Председателят на СОС Елен Герджиков

Казусът с оставката на и.д. кмет на „Младост“ не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед, обясни пред БНТ Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Той заяви, че според него и.д. кмет на „Младост“ Владимир Клисуров трябва да подаде оставка „пред човека, пред институцията, която го е избрала“. Когато е станал част от екипа на г-жа Иванчева, той не е избиран от Столичния общински съвет, допълни той. „Той трябва там да подаде оставка, защото неговият работодател е г-жа Иванчева“, коментира Герджиков.

Елен Герджиков обясни, че Иванчева е действащ кмет и че тя не е отстранена от длъжност от съда: „Само българският съд може да я отстрани от длъжност със свое решение. Това не се е случило, което означава, че тя е действащ кмет и има всички правомощия. Освен това съвсем официално в официално заявление до кмета на Столична община тя уведоми, каквато е и процедурата, че излиза в отпуск – платен, и в същото уведомление посочва за свой заместник г-н Клисуров.“

Герджиков подчерта, че в случая Клисуров или трябва да изпълнява функциите на кмет, или „да се разбере със своя работодател“. Да влезе в контакт с нея, да се разберат какви са възможностите, коментира той.

По случая „Иванчева“ Герджиков коментира още, че е рано за основни изводи, органите трябва да си свършат работата и съдът да се произнесе: „Става въпрос за едни изключително много тежки обвинения, ако те се докажат, това ще бъде безпрецедентен случай в най-новата българска политическа история.“

Той подчерта, че му е направило впечатление липсата на „адекватна политическа реакция“. „Говоря за общинските съветници и политическите партии, които бяха редом до г-жа Иванчева в нейната кампания, снимаха се с нея, а сега някои от тях – като партията на г-н Кадиев – се отрекоха за втори път от нея, всъщност я осъдиха преди да бъде осъдена. Други потънаха в пълно мълчание сякаш такъв случай не съществува. Аз не мисля, че това е правилна реакция.
Може би всички очакват решението на съда, но политическа позиция може да се изрази и преди това“, смята Герджиков.

Той обясни още, че е имало сигнали, че преписки се бавят и припомни, че Десислава Иванчева е станала кмет при извънредни избори – преди година и половина. „В началото отдавахме това явление на некомпетентност, неопитност, по всякакъв начин се опитвахме да помагаме на нейния екип. Тя беше канена не веднъж в комисии в Общинския съвет, за да даде обяснение или да получи информация как трябва да придвижи даден юридически казус. По-късно, когато броят на преписките и сигналите набъбна изключително много, стана притеснително.“

Не става въпрос само за забавяне на преписки, става въпрос за объркани документално преписки и липсващи документи, допълни той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Няма независими хора Петко! Аз например съм зависим преди всичко от работодателя си/разбира се докато съм при него/.Зависим съм и от законите.Няма и няма да има несависим кмет.Те ще бъдат зависими от партиите, които открито или прикрито ще ги подкрепят.Кривнат ли от пътя, начертан от подкрепящите ги партии, следва смяна.Всяко друго определение за независимост е утопия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.