Елизабет Втора отива в бункер

Лондон с планове от Студената война, ако се стигне до бунтове

Брюксел одобри компенсации за ирландски фермери

Британското правителство предвижда мерки за извънредното евакуиране на кралица Елизабет II и други членове на кралското семейство от Лондон, ако се стигне до бунтове и метежи по улиците на столицата, в случай на излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се публикации в британския печат.

Подробности за самия план не се споменават, но според неназовани държавни източници, цитирани от „Мейл он Съндей”, става въпрос за протокол за действие, изготвен още по времето на Студената война.

Трудностите, които среща правителството на премиерката Тереза Мей да прокара през парламента сделката за Брекзит създават все повече тревоги, че Великобритания ще напусне ЕС в полунощ на 29 март без споразумение за преходните отношения с 27-те и властите и бизнеса вече се подготвят за извънредни сценарии. Мнозина експерти предупреждават, че евентуалните продължителни забавяния във вноса на храни и лекарства от Европа, заради нови митнически процедури, бързо ще създадат почва за гражданско недоволство и безредици.

Плановете на Мей понесоха и нов изненадващ удар в неделя с обявеното решение на японския автомобилен гигант „Нисан” да оттегли планираните си инвестиции в завода в Съндърланд, където трябваше да започне серийно производство модела „X-Trail”. Мотивите на ръководството на компанията са свързани най-вече с несигурността на бизнес климата, в случай на излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Ходът на „Нисан” излага на риск работните места на близо 7000 души в един от най-бедните райони на страната.

Същевременно Еврокомисията обяви, че е одобрила отпускането на компенсации за ирландските фермери, ако селскостопанската им продукция загуби пазарна стойност в резултат на Брекзит без споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа