Елизабет Олсън: Дайте ми театър и вкусна паста 

Аз съм погалена от съдбата

Очаква ме една английска Коледа

Пазя се от медийното проникване в живота ми

Апетитната и талантлива Елизабет е по-младата и вече по-прочута сестра на близначките Олсън. Тя успя да яхне комиксовата вълна на “Марвел” и да стане световна звезда с ролята си на Алената вещциа в безумно успешните филми от поредицата “Отмъстителите”. Сега това страхотно екранно маце ще бъде сред централните атракции в програмата на 2021-а и със стегнатото си, стройно яло ще се опита да помогне на развлекателната индустрия за излизането от кризата. Елизабет Олсън ще участва в продължението на “Доктор Стрейндж” и в супергеройския сериал “WandaVision”, който тръгва в средата на януари догодина. Елизабет Олсън е една от най-изящните и атрактивни музи на “Марвел” и най-вероятно още дълго ще остане в топли отношения с гигантската компания.

- Елизабет, как върви работата по продължението на “Доктор Стрейндж”?
- Скоро започват снимките и отново ще се върна в Лондон, за да се впуснем в това приключение. Дори и при сегашните обстоятелства, очаквам едно приятно и интерессно прещарване. Всъщност точно заради тази объркана обстановка и масовите затваряния едно пътуване няма да ми се отрази зле. За Коледа ще съм във Великобригания и съм настроена за очарователни моменти. Очаква ме една английска Коледа.

- Каква е разликата между Англия и Америка?
- Останала съм с впечатлението, че британците ралботят, за да живеят, а американците живеят, за да работят. Говоря най-вече за хората в Лос Анджелис и Ню Йорк - градовете, които познавам най-добре. Определено има разлики в житейската перспектива и настройка.

- Със затварянето на киносалоните заради пандемията и възхода на стрийминг платформите не се очертава скоро някой филм да направи повече пари от “Отмъстителите: Краят”, в който изпълнявате играете Алената вещциа. Какво стои в основата на историческия успех на този филм, според вас?
- “Отмъстителите: Краят” сложи епичен завършек на велика история, развивана в продължение на години и базирана образи, обичани от милиони хора по цялата ни планета. Имаше невероятно очакване и то се оправда. Всеки искаше да изживее това епично заключение в кино салона, на голям екран, със своите близки и приятели.

- Какво е усещането да си един от “Отмъстителите”?
- Трудно е да го опиша с думи. Аз съм невереоятна късметлийка. Ролята на Алената вещица беше страхотна възможност за мен и се радвам на топлия прием. Режисьорите Антъни и Джо Русо свършиха непосилна работа. Сценарият на Кристофър Маркъс и Стивън МакФийли наистина е грандиозен, в същото време личен и не се ограничава от всякакви жанрови граници. А какво да кажем за моите колеги от актьорския състав - Робърт Дауни джуниър, Джош Бролин, Скарлет Йохансон, Крис Еванс, Марк Ръфало, Крис Хемсуърт, Джереми Ренър, Пол Ръд, Брадли Купър, Джон Фавро, Мишел Пфайфър, Дейв Батиста, Тилда Суинтън и Гуинет Полтроу. Фантастично е да съм в този екип, в този отбор. Защото ние сме един отбор. Такива неща се случват рядко в кариерата на един актьор.

- Как актриса като вас преминава през година на глобална пандемия?
- Опитвам се да бъда полезна с благотворителност и да използвам платформите си в социалните мрежи, за да обръщам внимание на важни каузи. Участвах в една кампания за набиране на средства за хранителните банки, камиони за доставки на продукти от първа необходимост и програми за изхранване на децата в по-бедни общности. Тези програми даряват още образователни играчки, учебници и книги, защото умовете на децата също трябва да са пълни, не само коремчетата.

- Социалните мрежи помагат на подобни каузи, но имат ли, според вас, и отрицателни ефекти върху общуването?
- Така е. Това беше и сред темите на филма Ingrid Goes West, в който участвах. Сюжетът и разказва за опасностите от социалните медии и тяхното трансформиращо влияние върху живота на толкова много хора. Бих го определила като предупреждение към всички, които позволяват социалните медии да дефинират тяхното съществуване и да се превърнат в централното събитие на тяхното ежедневние. Социалните мрежи понякога промиват мозъци.

- Преди това се отличихте и в трилъра “Дивата река”, където играете агент на ФБР. Как подходихте към тази роля?
- По това време не бях се снимала във филм от известно време и си бях казала, че ще бъда селективна и предпазлива относно ролите, които приемам. Предложението за участие в “Дивата река” бе от онези, които е трудно да отклониш. Кога друг път ще имам възможността да изиграя кадър на ФБР в класен трилър като този? Може би ще имам. Но няма как да знам. Доста е предизвикателно да вляза в образа на млад федерален офицер. Особено в контекста на това, че съм жена.

- Какво не ви харесва в развлекателната индустрия?
- Славата и ангажиментите, които идват неизбежно с натрупването на популярност могат да имат дълготрайни психологически и емоционални ефекти. Могат да изкривят житейската ти перспектива, да размият идентичността ти, да те накарат да си повярваш прекалено много без реални аргументи. Разбира се, голям проблем е и инвазията на медиите в личния ти живот, очакванията на обществото да се държиш по един определен начин, липсата на анонимност. Лично аз не съм особено привързана и към цялата идея за промотиране на филмите с постоянни медийни изяви. Мразя да позирам и никога не съм била позьорка, въпреки че съм в шоубизнеса от много години. Но това е пътят, който сме избрали и все пак не бива да се оплакваме твърде много и твърде безпричинно. Истината е, че в крайна сметка ние сме едни много привилегировани хора, целунати от съдбата и късмета. И не трябва да го забравяме. Но и не трябва да се подценяваме. Аз работя здраво, играя от четиригодишна. Не съм някаква глезла. Аз съм бачкаторка.

- Любимите ви неща?
- Хубавата храна. Обожавам качествената кухня. И определено не мога да живея без паста. И без театър. Театърът е истината. Един сценичен актьор никога не може да дублира удовлетворението от играта пред жива публика с филмови и телевизионни изяви. Магията се случва на сцената.

Коментари

Задължително поле