Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Георги Свиленски: БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Китайка се озова в болница, след като куче падна на главата ѝ (ВИДЕО)

Елин Рахнев стана поет на януари

Елин Рахнев

Продължава успешната инициатива на Юлия Цинзова всеки месец един поет да бъде във вниманието на софийската общественост. Поет за месец януари на Столичната библиотека е Елин Рахнев. В годината на неговия юбилей (Елин ще окръгли 50 години на 3 юли) това е заслужено признание за неговия талант. В препълнения клуб на библиотеката дойдоха негови колеги, приятели и почитатели, за да се включат в импровизиран спектакъл. Както и можеше да се очаква от един драматург и режисьор като Елин Рахнев, в главната роля не беше той, а неговата поезия, прочетена от изявени млади поети. Иновативният стил, формиращ мощното влияние на градиращите интонации в стиховете на Елин, е разпознаваем за всички ценители на поезията днес в България. В нашето пречупено от горчилка време думата като вътрешна сълза е нещо повече от стихоредене. Затова неговата поезия е извън правилата – фрагментарна, алюзивна, регистрираща потока на съзнанието с препратки към класиката в най-разнообразни форми и експликации.

В рецитала по стихове от култовата книга „Канела” и най-новата „Зелда” се включиха поетите Васил Балев, Росен Карамфилов, Иван Ланджев и младите поетеси Димана Йорданова, Емилия Найденова, Габриела Михайлова. Актрисата от Народния театър Ева Данаилова разкъсваше поетичния водопад с джаз импровизации, над които падаше болката като последен благослов чрез поезията на Елин Рахнев. Ето фрагмент от „Канела”:

„Много ме боли, когато си тръгваш. Това не е някаква глезотия. Нито творческа сентенция. Нито аристократичен модус… Това е болка. Отляво надясно, от сутрин до вечер, от мрак до изгрев. Това е елен в панелка. Лилия във ваза. Луна в чаша. Наясно съм, че само през поезията мога да кажа още нещо за себе си. Да се захлупя тотално в арта. Да пропагандирам сецесиона, хубавото, чучулигите… Позитивното в новите поколения. Но това е болка. Много ме боли. Генезисно, пост-, суб- ме боли. Това е армани на болката. Това е болка, болко-о, болчице… от а.г.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.