Елитни ездачи ще скачат за E43 000

Елитни ездачи ще се надпреварват за разпределение на наградния фонд от 43 000 евро на световната купа по прескачане на препяствия в Божурище от петък до неделя. Стартът за големия трофей е на 2 юли. Най-добрите ще трябва да преодолеят изпитания от 160 см, за да се класират и за финалите на престижната верига.

За турнира идват представители на 5 страни. Унгария е с двама от най-добрите си ездачи – Золтан Жегош и Габар Жабо, които през миналата година бяха неизменно в призовата тройка. Останалите са от Турция, Гърция, Румъния и България.

От всички балкански федерации само нашата продължава да организира състезания от такъв висок ранг – обяви Крум Рашков, зам.-председател на родната централа. - И ние изпитваме финансови трудности, но има един основен принцип: ако веднъж се откажеш от нещо, което си правил дълги години, след това много трудно се възстановява.“

Националите ще разчитат на най-опитния ни ездач Ангел Няголов. Миналата година той не се включи в големия приз, тъй като животното му бе продадено в навечерието на надпреварата. Сега асът залага на два коня Чакотанго, собственост на конюшнята на олимпийския шампион Пол Шокемюлер (Германия), както и на Санвасенто, чийто притежател е българинът Димитър Димитров.

Седмица преди надпреварата състезаващият се треньор Росен Райчев събра отбора на подготовка у нас. Той обаче няма да присъства на турнира, тъй като по същото врече ще скача в Германия.

Бюджетът на Световната купа е 130 000 лв., като 30 000 лева дава държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт