Елитът на Армения аплодира български художник

Изложбата"Пристани" с патриаршеска благословия от Католикоса навсички арменци Карекин II

Министри, депутати и интелектуалци от Ереван аплодираха снощи премиерата на българска изложба в Армения. Арменци от всички краища на света пристигнаха в Ереван за откриването на изложбата на силистренския художник Бедиг Бедросян (1912-1989) в Националната галерия на Армения.

Експозицията е ретроспективна и обхваща цялото творчество на Бедросян, затова е наречена „Пристани” и миналото лято бе с премиера в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Излагането й в Ереван обаче стана повод в Националната галерия да пристигнат потомсвени арменци от Канада, САЩ, Германия, Русия, Уругвай, България и др. да пристигнат в Армения специално за премиерата.

Събитието бе под патронажа на Негово Светейшество Католикосът на всички арменци Карекин II и българска делегация начело с посланика ни в Армения Мария Павлова бе на аудиенция в Ечмиадзин.

Изложбата на Бедиг Бедросян се случва в Ереван със специалното съдействие на най-голямата световна арменска организация - Общоблаготворителния съюз Парекордзаган (AGBU, б.р.).

Припомняме, че Бедросян, който е сред най-известните български художници от средата на ХХ век, е родом от Силистра, но е потомък на арменски бежанци. Маестрото е иконографисал най-стария арменски храм в България - черквата "Св. Богородица" в Силистра и част от експозицията бяха негови икони.

Изложбата включва над 90 картини на маестрото от различни частни и обществени колекции, които бяха специално проучени от екипа на СГХГ и директора на галерията Аделина Филева. Платната от "Пристани" ще останат в Ереван до 3 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура