Еманюел Макрон обеща увеличение на разходите за отбрана

Френският президент Еманюел Макрон обеща разходите за отбрана през следващите години да се увеличат значително, за да се гарантира вътрешната сигурност на страната и тя да изпълнява военните си ангажименти в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред войниците на борда на универсалния десантен кораб "Диксмюд" край военноморска база в Тулон, Макрон заяви, че ще увеличи разходите тази година с 1,8 милиарда евро до 34,2 млрд. евро. До 2025 г. разходите за отбрана ще нараснат до 2 процента от брутния вътрешен продукт, при 1,8 на сто сега, за да "се спре ерозията на военния ни капацитет".

Франция ще удвои бюджета си за военни операции в чужбина. Средствата за операции зад граница ще се увеличат от 450 милиона евро сега на 1,1 млрд. евро през 2020 г., каза още Макрон и призова да се засили европейското сътрудничество - както със страни от ЕС, така и с нечленуващи в него държави - с цел постигане на "стратегическа автономност". Европейският съюз няма да си съперничи с НАТО, подчерта той.

Ядрените сили ще останат и в бъдеще основа на френската система за отбрана, каза още френският президент.

Повече от 50 години ядрените възпиращи сили са основа на отбранителната стратегия на Франция. Дебатите в страната по този въпрос приключиха. Съвсем ясно е, че ядреното възпиране е част от историята на Франция, част от отбранителната й стратегия, и ще остане такава, отбеляза Макрон.

Той потвърди, че по време на мандата му ще започне работата по модернизиране на двата компонента на ядрения арсенал - океанските сили и авиацията.

Макрон заяви, че групировката "Ислямска държава" е почти напълно разгромена в Ирак и Сирия и изрази увереност във военната победа над нея през идните седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят